Posted on

5 tips til gode påskebilder!

For mange er påsken synonymt med snødekte vidder, nydelig sol og blågrå mørke bilder. De fleste av oss har nok opplevd at det å ta påskebilder ikke alltid er like lett. Og det er ikke bare fuktighet og kulde som skaper problemer for kameraene. Også den nydelige hvite snøen og den sterke lave solen lurer den ellers så gode automatikken i kameraene.Se og Lær gir deg 5 tips til gode påskebilder!

 

1. Bruk eksponeringskompensasjon!

eksponeringskompensasjon

Når vi tar bilde av et motiv med mye snø blir snøen ofte gråaktig og ikke nydelig kritthvit. Lysmåleren i kameraet ditt tror at alle motiv reflekterer 18% grå (som et gjennomsnittlig motiv ofte vil gjøre), mens hvit snø reflekterer nær 100%! Og selv om kameraer i dag er blitt bedre i slike situasjoner, gjør snøen at kamera tror det er mer lys i motivet en det egentlig er. Resultatet blir triste mørke bilder. Men, løsningen på dette er enkel, på kamera har du funksjoner for eksponeringskompensasjon eller bracketing. Det kan stå et +/- tegn og ofte tall fra – 3 til + 3. Her kan du stille inn +0,5 til +1 hvis det er noe snø og noe mørkt i bildet. Og +2 hvis det er et helt snødekt landskap. For å bruke denne funksjonen må du stille kamera i ”kreativ sone” på innstillingshjulet. P,Tv, Av, på Canon eller P, S, A på Nikon. Pass på at du ikke kompansererer for mye for da vil deler av bildet brenne ut og bli helt hvit og uten detaljer.

 

2. Velg hvitbalansen selv!

godepaaskebilder

Selv om det kan være fint med blå snø, så blir også mennesker og alt annet litt blå og man ser ikke helt frisk ut. Kamera justerer fargene etter hvordan lys det er og det bruker forskjellige innstillinger enten det er sol, skygge eller du er inne under lysstoffrør. Selv om AWB (auto hvitbalanse) ofte fungerer bra så klarer den ofte ikke snø bilder. Du kan prøve både blitzinnstilling, dagslys eller skygge og se om du får bedre bilder. Hvis dette ikke gir resultatet du ønsker så ta bilde av et hvit ark eller noe nøytralt og gå inn i menyen og velg egendefinert WB (hvitbalanse) og lag din egen innstilling. På mange kameraer må du stille inn egendefinert hvitbalanse etter at du har laget den, i samme meny som du fant dagslys og skygge.

 

3. Bruk RAW i instedet for jpeg!

Noen sier det er så enkelt med JPG, men er det virkelig så enkelt? Hvis du bruker JPG så har vi nesten ingen mulighet til å endre på eksponeringen eller hvitbalanse! Mens når vi bruker RAW så har vi et sikkerhetsnett og kan fikse mye i etterkant. Både feil hvitbalanse og mørke eller undereksponerte bilder kan fikses på datamaskinen. Hvis du bruker iPhoto merker du ikke noe forskjell på JPG og RAW og bruker du Photoshop kan du se i grunnkurset vårt hvor lett det er å gjøre utrolige ting med bildene dine. Ja, det blir litt større bildefiler på minnekortet, men i dag er prisen på minnekort så lav og de kan brukes igjen og igjen, så ikke la det stoppe deg. Og hvis du virkelig vil buke JPG, så bruk hvertfall høyeste oppløsning! Du får ikke samme muligheter og kvalitet som med RAW, men det blir mye bedre enn på en veldig komprimert fil. Dette tips til gode påskebilder gjelder som flere av tipsene også resten av året.

 

4. Bruk blitz for å lette opp skygger!

Er du heldig og får bra vær med masse sol i påskeferien, bør du bruke blitzen aktivt også når du tar bilder ute. Sol lager mye kontrast i bildene og du kan få harde skygger. Det er ikke pent med hverken pandaøyne eller halve ansiktet i mørk skygge. I tillegg syns rynker ekstra godt når de blir mørke (og hvem vil ha mer rynker en de egentlig har?). Et lurt triks er å bruke en undereksponert blitz på ca. -1/3 til -1. Da vil du lette opp skyggepartiene uten at bildene får ”blitspreg”. Dermed får du mye bedre påskebilder som du kan dele med venner og familie. Husk at blitsen kun virker noen få meter og blitsen på et kompaktkamera virker kortere enn ekstern blits. Blits skal brukes ute! Er du heldig og får bra vær med masse sol i påskeferien, bør du bruke blitzen aktivt også når du tar bilder ute. Sol lager mye kontrast i bildene og du kan få harde skygger, og det er ikke pent med verken panda øyne eller halve ansiktet i mørk skygge, og rynker synes ekstra godt når de blir mørke (og hvem vil ha mer rynker en de egentlig har?). Et lurt triks er å bruke en undereksponert blitz på ca. -1/3 til -1. Da vil du lette opp skyggepartiene, uten at bildene får ”blits preg” og du får mye bedre påskebiler, som du kan dele med venner og familie. Husk at blitsen kun virker noen få meter, blitsen på en kompakt kamera virker kortere en ekstern blits. Blits skal brukes ute!

 

5. Ta seriebilder!

Barn som hopper og leker i påskesnøen gir deg det gode muligheter for tøffe actionbilder. Men det er ikke lett å ta bilde akkurat når junior hopper og lander i snøen. Men hvis du bruker serieopptak med følgefokus så kan du følge han med kameraet fra han gjør seg klar til å hoppe til han har landet. Still fokuset på AI Servo AF (Canon). Bruk helst det midterste fokuspunktet, slik at han er i fokus selv når han hopper. Kamera fokuserer da hele tiden mens du holder utløseren halvt nede. Velg høyhastighet kontinuerlig opptak og du vil ta bilder kontinuerlig mens du holder knappen nede. Test gjerne hvor mange bilder kamera kan ta før det må lagre, slik at du vet hvor lang tid du har på deg. Når du tar serieopptak så øker sjansen for at du treffer akkurat det riktige øyeblikket for det gode påskebildet. Hvis det er litt lite lys så øker du ISO verdien slik at du får raskere lukkertid og skarpe bilder.

 

6. Beveg deg!

Jeg vet jeg sa fem tips men her er et bonus tips til gode påskebilder. Når du skal ta bilder av et barn som går på ski, gå ned på kne eller legg deg ned på magen i snøen. Ungene elsker at du er der sammen med dem og du får helt andre bilder en om du skuer ned som en stor voksen. Ta bilder fra andre posisjoner enn den du normalt står i og du vil få mer lekne og spennende påskebilder. Og husk at hvis det ser ut som du koser deg, leker og smiler så gjør ungene det samme.

Vi i Se og Lær håper at disse tips til gode påskebilder vil hjelpe deg til å kose deg like mye som disse to jentene i akebakken, enten du er på snøkledde vidder eller pusser båt.