Posted on

Har du eller kjenner du noen, som strever med dysleksi?

Dyslektiker har problemer som kan løses

Statistisk finnes det minst en dyslektiker i hver skoleklasse i Norge. Dysleksi er den vanligste funksjonsnedsettelsen av de alle. – Nå er det utviklet en ny metode, som gjør det lettere å leve med de utfordringene denne arvelige tilstanden gir.

Mats Uldal har lenge arbeidet med TFT-teknikk, som bidrar til å dempe eller fjerne lesevansker på en effektiv og enkel måte. Mor til Jessica forteller her hvordan TFT-teknikken hjalp hennes datter til å få en bedre og tryggere lese og skrive opplevelse.

Slik opplevde vi behandlingen

Jente med dysleksi

Ved første behandling var Jessicas lesehastighet på Karlsten-testen 44 ord pr minutt. Siste målte lesehastighet etter tre timers behandling var 138 ord pr minutt, samt 154 ord når hun leste baklengs. Etter fjerde behandling opplevde vi foreldre en merkbar forandring.

Jessica har tidligere ikke lest engelsk, kun små ord som ”is, that, are, who osv”. Akkurat denne dagen kunne jeg ikke hjelpe hennes yngste bror (4 klasse) med engelsk leksen. Jeg bad ham spørre om Jessica kunne hjelpe ettersom teksten var et rollespill.

 Plutselig måtte jeg legge fra meg alt, for jeg hørte ei jente som leste helt flytende med kjempe god aksent, fra kjøkkenet. Med en gang trodde jeg at hun siterte en tekst, for hun er jo god i muntlig engelsk. Til min feiltagelse, så leste Jessica faktisk teksten. Jeg måtte spørre henne med det samme;

”Jessica, hører du deg selv? Du leser helt flytende!” Jessica stoppet opp og ble rar i ansiktet.. ”Ja, det gjør jeg”.

Dysleksi er en av den vestlige verdens mest vanlige funksjonsnedsettelser. I Norge har flere hundre tusen mennesker som i større eller mindre grad er rammet. Alvorlige dyslektiske forstyrrelser forekommer hos fem prosent av befolkningen. Dette betyr at det finnes dyslektiske elever i nesten alle skoleklasser.

Hvordan arter dysleksi seg

Dysleksi forekommer ofte hos flere medlemmer i samme familie. Du kjenner derfor sikkert noen som har dysleksi, ja kanskje har du selv vanskeligheter med å lese eller skrive lange ord.  Slike vansker dreier seg ofte om:

 • Språklig redusert arbeidsminne

  • Det normale er å kunne huske syv pluss-minus to enheter når for eksempel tall eller bokstaver leses for deg. Dyslektikere husker ofte fem pluss-minus to.
 • Ordavkoding

  • Dyslektikere har vansker med raskt, sikkert og automatisk å identifisere de skrevne ordene i en tekst. Deres lesing blir langsom.
 • Fonetiske vanskerLilla bok med hvit bakgrunn

  • å diskriminere mellom språklyder
  • å prosessere (behandle) språklyder fort
  • å huske språklyder

Dysleksi fortsetter inn i voksen alder

Dersom disse egenskapene ikke blir konfrontert og trent opp til å benytte andre læringsteknikker.  Vil det bli vanskelig å lære lesing og skriving som ung. Noe som dessverre ofte fortsetter inn i voksen alder. Dette resultere i langsom lesing og usikkerhet rundt bruk av bokstaver. Ofte har voksne enkelte ord feil og strever med å skrive lengre tekster. Noe som dessverre kan resultere i lav selvtillit og manglende tro på seg selv.

TFT-Teknikken som mor til Jessica presenterer innledningsvis. Har allerede hjulpet mange og hjelper stadig fler. Føler du at dette er veien videre for deg gå inn på Hvordan dempe eller fjerne lesevansker på en enkel og effektiv måte. 
dysleksi_dame

Se og Lær har 60 dagers 100% fornøyd garanti på alle sine kurs.

Klikk her og les mer om hvordan Mats Uldal kan hjelpe deg helt riskokofritt.

Posted on

Ikke vær en latsabb, tren i din egen stue!

Tren

Er du sånn som meg, blir trening alltid en siste prioritet? Jeg vil så gjerne komme i form, men en hektisk hverdag med få rutiner og en konstant endrende timeplan så rekker jeg aldri å trene. (Det er i hvert fall løgnen jeg forteller meg selv.) Jeg greier ikke, rekker ikke å sette av tid til trening, det er så mange prioriteringer som blir satt før. Livet er viktigere enn å komme i form, er det er ikke?

Her er løsningen!

Hvordan komme seg opp av sofaen?Helsen er viktig for kroppen og for sinnet, å ha kroppen på sin side i en hektisk hverdag er viktig. Å behandle kroppen riktig, trene regelmessig og ha formen i topp er en viktig prioritet. Synd mange av oss setter det siste prioritet! Jeg er en mester i å unngå all form for mosjon med unnskyldninger som:

 

Ah, det gidder jeg ikke – da må jeg ut av huset.

Sofaen er for behagelig.

Jeg orker ikke å kle på meg for å dra treningssenteret, nå har jeg nettopp kommet hjem.

Vel, disse unnskyldningene holder ikke lenger, og jeg skal fortelle deg hvorfor!

 

Tren i din egen stue!

Ja, du leste riktig… Du trenger ikke å bevege deg ut av husets fire vegger etter en lang dag, du kan faktisk trene hjemme. Dette er ikke noe revolusjonerende konsept, alle kan trene hjemme. Alle kan gjøre noen få øvelser hjemme, men hvor starter man og hva starter man med? Hva hvis du fikk din egen personlig trener, hjemme i din egen stua. Som veiledet deg gjennom øvelser og fulle treningsøkter. En personlig trener som er tilgjengelig når som helst på døgnet. En personlig trener som kan trene med deg, når og hvor du vil.

Tren i din egen stue

Trening for kvinner

Dette er faktisk mulig! Jasmin Haraldssen – Trening for kvinner er et fantastisk treningstilbud, noe som får deg opp av sofaen og i bevegelse. Hva er dette?

Trening for kvinner er et online treningskurs, i dette kurset trener du med Jasmin Haraldssen på tv skjermen, mobil skjermen eller datamaskinen. Sett på en økt, og sett i gang med treningen! Du har livstidstilgang til kurset, så skru på kurset og start treningen. Tenk deg alle timene i døgnet du har ledig, mellom to møter eller en time på kvelden. Jasmins Gym: Trening for kvinner gjør slik at du kan trene når du vil og fra hvor du vil.

Det beste med dette treningskurset er at du ikke trenger noe dyrt treningsutstyr eller fancy treningsklær. Finn deg en matte og skru på kurset, uansett hvor hvilket nivå du er på så passer kurset alle. Alle øvelsene kan gjøres med forskjellige vanskelighetsgrader. Ikke meld deg på noe dyrt forpliktende trenings abonnement, kjøp kurset nå og ha livstidstilgang. Det har aldri vært enklere eller billigere å trene, så ingen unnskyldninger!

Klikk her for å se kurset! 

Posted on

Hva er en digital læringsplattform eller LMS

Hva er en digital læringsplattform eller LMS

En digital læringsplattform eller en LMS er et digitalt eller web- basert system som gir lærere muligheten til å planlegge, skape og levere innhold på en strukturert måte. Læreren kan enkelt følge studentdeltakelse å vurdere progresjon, ferdigheter og gi tilbakemeldinger. En online læringsplattform kan også gi studentene muligheten til å bruke interaktive funksjoner som gjengede diskusjoner, videokonferanser, og diskusjonsfora.

Hva er en digital læringsplattform eller LMS

 

Hvordan lærer man bort med en online læringsplattform

Det er vanlig at kurs som publiseres via en online- læringsplattform er bygd opp av moduler og mindre leksjoner, slik at det gir god oversikt for både lærer og elev. Mange tenker på en online læringsplattform som et moderne brevkurs, og på mange måter er det riktig. Men i dag er kursene bygd opp hovedsakelig av video og mindre tekst. Ved bruk av automatiske tester gir man eleven muligheten til å få bekreftet sin kunnskap før eleven går videre til neste leksjon. Dette reduserer et av brevkursets store problem, med at eleven sitter alene uten å forstå hva som undervises. Dette gir læreren en god mulighet til å vurdere om en leksjon er klar og forståelig eller bør forbedres. En stor fordel med en online læringsplattform er at det er enkelt å oppdatere deler av et kurs, også mens det er deltakere som tar kurset.

 

Interaksjon med elevene

Hva er E-læring?

Hvor mye interaksjon det er mellom elever og lærer i en digital læringsplattform varierer både fra system til system og fra kurs til kurs. På Se og Lær har alle elever eller deltakere mulighet til å stille spørsmål og dele oppgaver på hver leksjon. Men det er også mulighet til å bruke livechat og videokonferanser hvis ønskelig

 

Standarder på digitale læringsplaformer

Det er flere standarder på digitale læringsplattformer og de vanligste er Shareable Content Object Reference Model (SCORM), AICC, ADL og Tin Can. Disse systemene gir en viss mulighet for lærere til å eksportere og importere kursmateriell fra et system til et annet. Både SCORM og Tin Can er kompliserte systemer med aner tilbake til US Army, men brukes også av mange universiteter og skoler i dag. Se og Lær har valgt og ikke støtte dette. Vi ønsker å gjøre opplevelsen for læring så enkel som mulig og har fokusert på moderne brukervennlighet i vår læringsplattform. Hvis du ønsker å lage et onlinekurs på Se og Lær ta kontakt her så er du i gang i løpet av kort tid.

 

Hva kjennetegner Se og Lær sin læringsplattform

Vår læringsplattform er bygd opp med WordPress som basis, dette er verdens mest brukte webpubliseringsverktøy i verden og brukes i alt fra Washington Post til bloggere, nettbutikker og universitets LSM som Imperial College London. Se og Lær sin online læringsplattform er i store deler bygd opp på samme måte som Imperial College London sin LMS. Hoveddelen i vår og ICM sin læringsplattform er Sensei som nå vokser til å bli en av verdens mest brukte systemer for onlinelæring. Dette har gitt oss friheten til å bygge videre og skape den læringsopplevelsen som vi ønsker å gi våre elever og lærere.

 

Hvilke muligheter ligger i Se og Lær sin læringsplattform

i Se og Lær sin læringsplattform

Det er enkelt å lage kurs og undervise via Se og Lærs læringsplattform LMS og har følgende standardmuligheter.

 • Enkel publisering av innhold
 • Video
 • Tekst
 • Audio
 • Automatiske tester
 • Manuelt vurderte prøver
 • Innsending av filer og bilder
 • Email fra elev til lærer
 • Automatiske emailer
 • Diskusjoner mellom elever
 • Diskusjoner mellom elev og lærer
 • Diplom
 • Nedlastbare filer
 • Analyse av elver
 • Analyse av kurs
 • Oversikt over alle deltakere
 • Med det er også mulig å bruke live websendinger og hangouts hvis det er nyttig.

Vi har gjort alt vi kan for å skape en god læringsopplevelse samtidig som det skal være enkelt å publisere og drive kurs på vår læringsplattform.

Ønsker du å vite mer om vårt læringssystem og pedagogiske plattform, kan du lese mer her eller ta gjerne kontakt med Peder.

 

Posted on

Hva er E-læring?

Hva er E-læring?

E-læring er elektronisk læring, her brukes det en datamaskin til å formidle hele eller deler av undervisningen. Det meste av dagens E-læring er onlineundervising, med det er også E-læringssystemer som er stasjonære.

E-læring kan bestå av flere elementer. Som regel er disse en blanding av undervisningsvideoer og tekster som blir fulgt opp med automatiske tester, innsendinger og diskusjoner med lærer og med andre studenter.

Hva er E-læring?

For å skape en god E-læringsopplevelse og kvalitetsundervisning må man kombinere både en dyktig lærer / foreleser. Et godt E-læringssystem har de pedagogiske mulighetene og supporten og støtten til studentene. Vi i Se og Lær bruker et fleksibelt E-læringssystem som er bygget på topp av WordPress.

Hva er fordelene med E-læring?

Det er mange fordeler med E-læring enten man velger å ha en dedikert E-læringsopplevelse eller om man vil bruke det som en del av annen undervisning.
E-læring er effektivt og sparer tid
For mange er tid en av de knappeste resursene i dagens samfunn. Tiden det tar å reise frem og tilbake til en skole og det å møte opp på en bestemt tid hver uke gjør at mange ikke kan få den kunnskapen de trenger. Ved bruk av E-læring eliminerer vi mange av disse utfordringene. E-læring hjelper med å øke produktiviteten for deltakere og firmaer.

E-læring reduserer kostandene

E-læring blir i mange tilfeller mye rimeligere for deltakerne. Her slipper de reisekostnader, og siden kursholderen kan bruke det samme undervisningsmaterialet på flere elever reduseres kostnaden på kurset.
Man kan lære hvor og når man ønsker
I et samfunn hvor ønsket om frihet står sterkere enn noen gang, gir E-læring deltakeren muligheten til selv å lære når og hvor man ønsker.
Et godt E-læringssystem (LMS) gjør det enkelt å lære bort
For de fleste lærere og forelesere er det å skape en god læringsopplevelse og å formidle kunnskapen det viktigste. Med E-læring kan foreleseren konsentrere seg om å lage undervisningen og følge opp kursdeltakerne når det passer foreleseren.

Det er enkelt og følge progresjonen på et kurs

Ved bruk av E-Læring kan man enkelt følge progresjonen til hver enkelt deltaker. Deltakere kan også ta deler av kurset i den rekkefølgen de selv mener er best.

Det er privat

Ikke alle er like komfortable med å lære i en stor gruppe og har problemer med å forstå deler som andre tar enkelt. Med E-læring kan den enkelte bruke den tiden han selv trenger på stoffet, og stille de spørsmålene man ønsker uten å være redd for å senke resten av gruppen.

Men kan alt læres via E-læring?

Nei, alt kan ikke læres med E-læring, men selv praktiske fag som treskjæring har Se og Lær E-lærings kurs i. Enkelte kurs fungerer best som delt læring, hvor en del av kurset er online men andre deler av kurset gjennomføres på samlinger. Alle studier på læring viser at jo flere måter man lærer et tema på jo mer lærer man.
Vil du lære eller lære bort Se og Lær har løsningen!
Ønsker du å finne ut mer om mulighetene E-Læring gir så ta kontakt med Peder her.

Posted on

Online interiørkurs

Online interiørkurs

Er du interessert i interiør? Leser interiørblader og blogger? Da er et online interiørkurs noe for deg. Vi har både grunnleggende interiørdesignkurs og mer dyptgående interiørkurs innen farger, boligtegning og belysing. Online interiørkurs gir deg kunnskapen til å skape din helt egen stil, og den boligen du ønsker.

Online interiørkurs

Hvordan foregår online interiørkurs?

Målet med interiørkursene er at du på en enkel måte skal kunne planlegge din egen bolig med den stilen du selv ønsker. Våre online interiørkurs er bygget opp med video, tekst og tester slik at du vet at du har forstått kursholder. Hvis du er usikker på noe kan du stille kursholder et spørsmål å få svar. Du får også muligheten til å diskutere interiør med andre kursdeltakere.

Våre online interiørkurs

Basic Interiørdesign

Det å skape sin egen stil er ikke alltid lett. I vårt grunnkurs i interiørdesign lærer du hvordan du virkeliggjør drømmehjemmet ditt enten du bygger nytt eller pusser opp.

Belysning – Slik lykkes du med belysning i boligen

Ofte er lamper og lys det siste man tenker på når man pusser opp. Men det er få ting som er så stemningsskapende som god belysing. Enten du ønsker å skape romantikk eller et praktisk arbeidsrom så lærer du det du trenger her.

Boligtegninger

Det er ikke enkelt å forstå boligtegninger enten man har en arkitekt til å tegne en ny bolig eller om du planlegger oppussing av din egen. I dette kurset lærer du både å forstå en boligtegning og hva du bør tenke på for å få den gode planløsningen.

Alle tre Interiørkursene

Du kan også kjøpe alle tre kursene samlet til redusert pris.

Kursholdere

Madalon et et kreativt kontor og består av interiørarkitekter, interiørdesignere, AD og grafisk designere. Nancy Sporsheim og Beathe Nymoen holder både interiørkurs live og har fire onlinekurs på Se og Lær. Deres mål er å oversette kundens ambisjoner og ideer til et rom de trives i. Dette går også igjen i alle online interiørkursene, i tillegg til hvordan du selv finner din egen stil.

Nancy Sporsheim og Beathe Nymoen fra Madalon interiør

Posted on

Vil du lære å spille sjakk?

Har du lyst til å lære å spille sjakk?

Hvem er da bedre i å lære bort å spille sjakk enn Simen Agdestein og Olga Dolzhykova. Simen trente verdens beste sjakkspiller Magnus Carlsen i mer en 10 år og har siden 1998 drevet sjakklinjen ved Norges Toppidrettsgymnas i Bærum. Olga har forsket på sjakkundervising og barns utvikling kognetivt. Sammen driver de Stormester & Stormester og Dragulf hvor både voksne og barn kan lære å spille sjakk.
 
Sammen med Se og Lær har de laget et online sjakk-kurs hvor alle på en enkel og morsom måte kan lære å spille sjakk.
Det kommer totalt fem kurs som tar deg helt fra nybegynner til øvet sjakkspiller.
Sjakk kurs med Simen Agdestein og Olga Dolzhykova
Sjakk kurs med Simen Agdestein og Olga Dolzhykova

Følgende sjakk-kurs kommer:

 Kurset kan kjøpes nå og du får tilgang med en gang det er langsert!
 
Sjakk kurs med Simen Agdestein
Sjakk kurs med Simen Agdestein
Posted on

Lansering av Se og Lær- en markedsplass for onlinekurs

Teamet bak Se og Lær har i sommer jobbet hardt med å utvikle Norges første markedsplass for onlinekurs.

Onsdag 10. September var det klart for at stortingsrepresentant Jørund Rytman, og medlem av Stortingets næringskomitè gjorde den offisielle åpningen av Se og Lær- en markedsplass for onlinekurs.

 lansering4

En god lansering av Se og Lær

Jørund Rytman Stortingsrepresentant, FRP, medlem av næringskomitenJørund Rytman holdt en inspirerende tale om det å dele sin kunnskap og utvikle den videre slik at man når de målene man ønsker. For  Se og Lær så er det akkurat dette det handler om, nemlig å hjelpe våre kursholdere som er spesialister i sine felt å dele sin kunnskap via onlinekurs på en enkel og effektiv måte. Og ikke minst å gi mennesker over hele Norge muligheten til å lære når se selv måtte ønske på norsk!

 

Produsert 23 onlinekurs 

Så langt har vi sammen med dyktige fagmennesker produsert 23 onlinekurs. Det har vært en lang og kreativ prosess fra kurs som har vært holdt live, til pedagogiske og spennende onlinekurs. Så det var utrolig moro å se så mange glade kursholdere på åpningen, som var klare til å dele sin kunnskap digitalt med det norske folk. Se og Lær ble åpent ved at Jørund Rytman trykte på knappen slik at websiden gikk fra hvitt til en side hvor kunnskapen er tilgjengelig 24 timer i døgnet.

Deltakere på åpningen av Se og Lær en markedsplass for onlinekurs 

Mini live kurs fra online kursholdere

Vi var så heldige at flere av våre kursholdere holdt ”minikurs” hvor de delte litt av kunnskapen fra onlinekursene.

Nancy Sporsheim fra Madalon snakket om hvordan interiør med fargen rødt påvirker helsen vår.

Nancy Sporsheim fra Madalon 

Sonja Jensen kom med gode tips for hvordan man kan gi en bedre presentasjon uten å stå der tørr i munnen og tenke at man heller skulle være et annet sted.

Sonja Jensen

 

Ingunn Aursnes og Victoria Aase fra Nagare snakket om hvordan vi kan få bedre flyt i hverdagen vår.

Ingunn Aursnes og Victoria Aase fra Nagare 

Steinar Jensen avsluttet med å fortelle om hvordan god service og arbeidet til teamet bak Se og Lær skal gjøre sitt for at onlinekursene skal komme ut til det norske folk.

Steinar Jensen 

Veien videre for Se og Lær

For teamet bak Se og Lær er det viktig og ikke hvile på laurbærene, vi har flere kurs som skal produseres innen mange spennende temaer og fagfelt.

Vi håper at du kommer til å følge oss  videre.

Og hvis du har noen ideer eller kommentarer blir vi utrolig glade for innspill.

Jørund Rytman og Peder Songedal

 

Tusen takk til alle dere som har gjort dette mulig for oss. Ingen nevnt ingen glemt ,for uten dere alle hadde vi ikke vært her i dag!

 

Hilsen 

Peder og Sture 

Posted on

Premier Pro CC kurs med Hans Otto Nesbø

Kurs i premier pro Hans Otto Nesbø

Vi har gleden av å introdusere et Premier Pro CC kurs med Hans Otto Nesbø som kursholder på Se og Lær. 

Adobe Premier Kurs på Se og Lær
Hans Otto vil først komme med et kurs i Premier Pro CC. Her vil du lære det du trenger for å redigere din egen film, og det vil nok komme et tips eller to om filming. Hans Otto er fotograf, men har de siste årene jobbet mest med undervisning og video.

 

 

 

 

 

Kurs i premier pro Hans Otto Nesbø

Dette blir det første kurset som selges for andre kursholdere på Se og Lær og blir ikke en del av Se og Lærs Gullpakke.

Adobe Premier Pro CC er et raskt, effektivt og avansert program for redigering og etterarbeid av video. Det har sterk integrering med andre Adobe produkter som Photoshop og du vil kjenne deg godt igjen.

Premier Pro CC kurset vil bli lagt opp med video, tekst og quizer.

Introduksjon!

1.1 Velkommen!
1.2 Video formater og Videoredigering!

Premiere Pro CC Arbeidsflyt!

2.1 Bli kjent med programmet!
2.2 Lage eget arbeidsområde / workspace!
2.3 Preferences / innstillinger!
2.4 Mappestrukturer og organisering av videomaterialet!

Komme i gang med redigeringen!

3.1 Starte et prosjekt!
3.2 Sekvenser / tidslinjer!
3.3 Import av videomateriale!
3.4 Tidslinjen!
3.5 Enkel redigering!
3.6 Verktøypaletten!
3.7 Smarte hurtigkommandoer!

Videooverganger og effekter!

4.1 Rene overganger / Krys-toning!
4.2 Bruk av timeline og keyframes!
4.3 Effekter og effect Controls panelet!

Bilder og grafikk til video!

5.1 Import av Bilder i video!
5.2 Arbeide med bilder og grafikk!
Enkel fargekorrigering!
6.1 Three-Way color corrector!
6.2 Farge looks !

Enkel lyd for video!

7.1 Lydformater og 48khz!
7.2 Justere lyd volum og Audio Track Mixer!
7.3 Synkronisere lyd!

Tekst og titler for video!

8.1 Lage en statisk tittel!
8.2 Rulletekst !
8.3 Photoshop titler!

Eksport og video for Youtube, Vimeo og Facebook!

9.1 Rendering og eksportering av master!
9.2 Youtube, Vimeo og Facebook !

Posted on

Nye kursholdere på Se og Lær

Kursholder i Premier Pro CC Hans Otto Nesbø

Kursholdere på Se og LærDet er mange utrolig flinke kursholdere som ikke kommer ut til det norske folk. Dette ønsker vi i Se og Lær å gjøre noe med. Vi har nå bestemt at vi skal slippe til andre nye kursholdere, la Se og Lær Fotokurs bli en ”markedsplass” hvor flere kan selge sine kurs uten å måtte bruke all tid på det tekniske slik vi har gjort, men kunne konsentrere seg om å lage best mulige kurs. 

 

Vi ønsker flere dyktige nye kursholdere

Vi er nå i samtale med flere dyktige fotografer og kursholdere som ønsker å legge ut kurs i tiden som kommer. Vi kommer til å jobbe med disse for å skape best mulig online kurs. 

 

Nytt kurs i Premier Pro CC

Kursholder i Premier Pro CC Hans Otto Nesbø
Kursholder i Premier Pro CC Hans Otto Nesbø

Først ut er Hans Otto Nesbø. Han har lang erfaring som kursholder og jobber nå med et kurs i Premier CC som kommer til å bli tilgengelig på Se og Lær. Hans Otto er fotograf, men har de siste årene jobbet mest som lærer i videoredigering og etterbehandling av bilder. Vi kommer med mer info om dette og flere spennende kursholdere om ikke lenge. Les mer her.

 

Hva skjer med medlemmene

Hva skjer med Se og Lærs medlemmer? Dere kommer fortsatt til å få alt som lages av kurs fra Peder og Sture som en del av Se og Lær Fotokurs sin Gullpakke. Men kurs laget av andre og solgt på Se og Lær vil dessverre ikke være en del av dette, men vi tror at det kan komme noen eksklusive tilbud også på de andre kursene til dere. Vi tror dette vil gi et mye bedre tilbud til både våre medlemmer og andre. Man vil nå få muligheten til å kjøpe enkelte kurs og ikke bare vår gullpakke.

 

Hvem kommer til å lage kurs på Se og Lær

Hvem vil få selge kurs på Se og Lær? Vi kommer til å jobbe for å finne de beste fotografene og kursholderen som ønsker å lage online kurs. Hvis du har noen ønsker eller tips om mennesker vi bør snakke med, så tas de i mot med takk. Tips oss her!

Hilsen 

Peder og Sture 

pederogsture_seoglaer_forside

 
Posted on

Dag Spant er gjest på Se og Lær Livesending

FotoDag Spant supert gate foto
FotoDag Spant supert gate foto
Foto © Dag Spant

Vi får besøk av Dag Spant på vår livesending!

Dato: Tirsdag 4.3

Tid: Kl. 19.30.

Dag er en av Norges mest spennende fotografer og jobber både med kommersielle og egne prosjekter. Han kommer til å vise litt av egne bilder og bli med på vår livediskusjon med dere. Se mer av Dag sine bilder her

FotoDag Spant supert gate foto
Foto © Dag Spant
FotoDag Spant supert gate foto
Foto © Dag Spant

Hvis du lurer på noe så send gjerne inn spørsmål på forhånd, vi premierer et av spørsmålene med en bok fra BookWorld.

FotoDag Spant supert gate foto
Foto © Dag Spant
 

 

 

Posted on

Hvordan får du frem det utrykket du ønsker i et portrett

Et godt portrett av en lur gutt

For mange år siden holdt jeg (Peder) en portrett utstilling på

Fotografiens hus og Nordic Light som het ”Your Face”.

Uttrykksfullt tenkende portrett

Her fotograferte jeg de som kom på utstillingen, de fikk trekke en lapp med en sinnsstemning og fem minutter foran kamera. Det rare er av over 300 som jeg fotograferte klarte nesten alle det veldig bra. Disse dagene var nok noe av det mest morsomme jeg har gjort, og du vil ikke tro hvor mye kommentarer jeg fikk både fra de som var på bildene og de som bare ville se på!

Godt portrett av mann som smiler

Det jeg gjorde var å fortelle dem hva de skulle tenke på. Skulle jeg få en til å se glad ut, ba jeg henne om å tenke på en varm god sommer dag på stranden eller et gull Norge nettopp tok. For å få personen trist kan du tenke på noe som gjør deg trist og bruke dette. Du kan fint lage en liste i hodet ditt før fotograferingen og bruke den. 

Melankolsk jente

Portrett av jente som ler

Et godt portrett av en lur gutt

Har du noen forslag til hva man kan bruke, fortell oss det gjerne her.

 

Posted on

Hvordan ta bedre vinterbilder

8 Tips til gode vinterbilder i snø og kulde

Bruk eksponeringskompensasjon for hvite vidder

Vinterbilde av snøflak
Foto © Alaina McBride Flickr.com

Når vi fotograferer ute i vintersolen, er det både hvit snø, og lyst over alt. Det vi ønsker er hvit snø, hvor vi ser detaljer. For å få det bør vi overeksponere med +0.3 eller +0.7. Selv om kameraene blir smartere og smartere har de fremdeles ofte problem med å forstå at du ønsker hvit snø. Så du må fortelle kameraet at det er dette du ønsker for å få gode vinterbilder.

 Hold kamerabatteriene varme

Hold kamera batteriet varmt
Foto© Peder Songedal

Batterier mister mye av effekten sin når det er kaldt, og mange kameraer kan miste 50-60% av effekten. Hvis du har flere batterier er det lurt å ha ett batteri tett inn mot kroppen, ikke i sekken men i innerlommen.  Hvis du kun har ett batteri, ta det ut og legg det inntil kroppen når du ikke fotografer slik at kamerabatteriet beholder effekten. 

Dugg på linsa ødelegger bilder

Pose rundt kamera
Foto© Peder Songedal

Kulden kan by på problemer selv når vi kommer inn i varmen, for kondens og dugg kan skape problemer både for objektiv å kamera. Så før vi går inn, er det best å legge kamera og objektiver i en plastpose eller du kan la det ligge i kamerabaggen med objektivdeksel på. På denne måten kan kamera raskt og trykt bli temperert, uten at det blir fuktig. Da unngår du problemet med at det vil ta lang tid før du kan ta bilder inne, eller bevege deg ut igjen, – husk at dugg inne blir til is ute.

Bruk kameravennlige hansker

Et kamera har mange små knapper og hjul, og vi trenger dessuten å holde kameraet stille. Det finnes hansker og votter hvor du kan ta ut fingerende slik at du enkelt kan justere kameraet, men det beste er nok hansker med et godt grep slik som de elektrikere og andre håndterere bruker når det er kaldt. Da får du godt grep samtidig som hendene holder seg varme og du holder kameraet støtt.

Fang snøfallet

Bilde som viser snø som faller på kvinne
Foto © eddiephotograph

Noe av det flotteste vi kan ta bilder av om vinteren er et nydelig snøfall. For å få de beste og mest uttrykksfulle bildene er det lurt å bruke et teleobjektiv. Dette er slik jeg vil ta et snø portrett:

 • Bruk 200mm
 • Bruk stor blender. Prøv med f/4.5 -5.6
 • Bruk rask lukker 1/400 sekund eller RASKERE

Det vi ønsker er et bilde hvor snøflakene som er nær kameraet blir store og vises godt foran personen, mens de som er bak blir søte og små. Slik skaper vi en nesten magisk vinterfølelse. Den lave dybdeskarpheten bringer personen i fokus selv om det er mye snøfnugg rundt.

 

 

 Når tar du de beste vinnerbildene?

Foto © Umberto Salvagnin Flickr.com

Foto © Umberto Salvagnin Flickr.com

 

Det finnes intet lys som det ved soloppgang, og solnedgang.  Men for det meste så er det på en tid av døgnet hvor de fleste av oss ikke er våkene. Men på vinterturer står solen så sent opp å går så tidlig ned at vi alle har muligheter til å få det nydelige lyset. Den 15 februar står solen i Oslo opp kl. 7:55 og gå ned kl. 17:08 så det er ingen unnskyldning for ikke å ta noen bilder.

Hold utstyret tørt under et snøtrekk

Hvis du fotograferer mye ute om vintreren, kan det være lurt å investere i et regn- / snø-trekk slik at du minsker sjansen for at kamera skal bli ødelagt. Dagens kameraer består av avansert digital teknikk, og liker overhode ikke fuktighet. Et trekk trenger ikke være dyrt, – du kan få tak i det fra ca. kr 400,- . Og hvis du ikke har tilgang, så lag ett av en plastikkpose, ikke like godt, men det kan redde kamera.

Hold deg varm

Og til sist det viktigste, hold deg selv varm. Noen sier man skal lide for kunsten men jeg tror ikke vi får bedre bilder om vi rister av kulde, enn om vi har kledd oss etter forholdene.

Lykke til! 

PS Vil du lærer mer om vinterbilder så se på vårt fotogrunnkurs.

 

 

Posted on

Vie et år til foto på folkehøgskole?

Lurer du på, eller kjenner du noen som kunne tenke seg å vie et år til foto på folkehøgskole? Da kan et år på FotoVideo-linja på Rønningen Folkehøgskole i Oslo være tingen.

Krogvold workshop

De fleste som har et år på folkehøgskole bak seg betegner det gjerne som “det beste året i mitt liv”. Både Peder og Sture har gått på folkehøgskole og for oss stemmer beskrivelsen på en prikk.  

Er du interessert i fotografering er muligheten til å fordype seg i bilder en drøm det kan være vanskelig å få til  i hverdagen. Det er mye som skjer og det er mye man skal gjøre. På FotoVideo på Rønningen Folkehøgskole har vi et opplegg som gjør at man kan bruke så mye tid man selv vil. Det er undervisning på dagtid, men alt utstyret, studioet og macrommet står til elevenes disposisjon fra kl. 08.00 til 00.30. Vil du jobbe om natta finner vi en ordning på det også.

Rønningen Folkehøgskole er meget godt utstyrt – vi har fullt studioblitsoppsett fra Elinchrom, videolamper fra Photoflex og Hähnel, HD-videokameraer, flerkameraoppsett med monitorer og mikser, filmrom med HD-projektor og surroundanlegg fra JBL, eget studio, et macrom med 10 macer og all software du trenger og en Epson storformatprinter du kan leke deg med. I tillegg har vi mye tilbehør til både foto, film og lyd, slik at du kan utfolde deg kreativt og gjøre det du har lyst til!

FotoVideo har gjerne noen faste prosjekter hvert år. Vi har et fashionfotoprosjekt sammen med NISS (Nordisk Institutt for Scene og Studio). Deres makeup-linje stiller med modeller og makeup-artister og Rønningen stiller med studio og fotografer. Sammen blir det et  tøft prosjekt med mange kule fashionbilder. Fint for en framtidig portfolie.

foto på folkehøgskole

Dansfilmprosjektet lar deg utfolde deg som filmkunstner. Sammen med danselinja på Rønningen Folkehøgskole lager FotoVideo dansefilmer som brukes i danseforestillinger. Bandlinja lager musikk så det er et fullverdig Rønningenprosjekt vi kan presentere for publikum.

I år startet vi med å dra på workshop med Morten Krogvold. Vi var heldige og fikk være med på opplegget til Bjerkely Folkehøgskole som har hatt Krogvold på besøk i flere år. Denne workshopen var et desidert høydepunkt for elevene, selv om Krogvold provoserte med sine direkte og tydelige tilbakemeldinger på elevarbeidene. Man trenger å bli sparka litt bak av og til, for man ser tydelig et løft på kvaliteten på bildene elevene tar før og etter Krogvold-workshop. Fotografene bak de beste bildene på workshopen får en plass på en av Krogvolds workshoper i Vågå og et fetivalpass til Nordic Light (mer om Nordic Light) så dette er en kjempeopplegg vi er glade for å være en del av.

Et annet høydepunkt  er studietur til California. Vi utforsker filmbyen Los Angeles, drar på roadtrip med innlagte fotosafarier. Death Valley, Channel Islands, Joshua Tree Natianal Park er eksempler på steder vi drar.

LA

FotoVideo på Rønningen Folkehøgskole samarbeider med Se og Lær på mange måter. Siden Sture er linjelærer og en av gründerne bak seoglær.no blir kursinnholdet integrert i undervisninga. Alle elever har full tilgang til alt kursinnhold og vi bruker fotoutfordringen aktivt til å lage spennende bilder.

Derfor, har du eller noen du kjenner lyst til å prøve et år med foto på folkehøgskole og opplevelser for livet, sjekk ut FotoVideo sitt opplegg på Rønningen Folkehøgskole. Det kan fort bli det beste året i ditt liv!

Posted on

Kveldsstemning

Neste Se og Lær Fotoutfordring er  ”Kveldsstemning” nå når kveldene blir lange og halloween og det mørke kommer frem så bør det være mange gode muligheter for å ta en godt kveldsbilde.  Fristen for innlevering er mandag 11.11.

Premie er en fotobok fra BookWorld!

Posted on

Mitt sommerbilde starter høsten for
Se og Lærs fotoutfordring

Mitt sommerbilde eller sommerminne starter høsten for Se og Lærs fotoutfordring. For du har vel tatt bilder i sommer? Og om du ikke tatt det gode sommer bildet er det ikke helt for sent enda! 

Mitt Sommerminne er et bilde av Junior løpene på brygga
Mitt sommerminne er et bilde av Junior løpene på brygga

Men hva er nå det gode sommerbildet? For meg handler foto ofte om å forevige minner og sommerminner kan være så mangt. Det kan være bilder når man ligger på en varm strand, oldemor i hagen som møter familiens nyeste tilskudd eller en regnvåt hund. Noen ganger så er de beste bildene bare tatt rask og der satt blinkskuddet! Mens andre ganger så har vi jobbet frem et bilde med å arrangere og ordne i lengere tid. 

Det viktige er at bildet forteller en historie! Et minne trenger ikke være perfekt, skarpt og rett. Men det må vekk en følelse og en stemning! 

Så sett deg ned noen minutter og se på hvilke bilder du har tatt i sommer og finn frem et par minner og bilder og la oss andre få del i dine sommer minner. Og er du heldig så kommer du til å vinne en Se og Lær t-skjorte.

Trykk her for å delta på Se og Lærs fotoutfordring!.

Posted on

Hvordan ta et godt selvportrett

Tre selvportretter av jente

Selvportrett har fått en ny boom etter at sosiale medier gjorde sitt inntog. Mange av oss bruker webkamera på laptopen eller mobilkamera til å ta et kjapt selvportrett uten at vi legger så mye tanke bak bildet. Her kommer noen kjappe tips til å forbedre selvportrettet eller kanskje profilbildet ditt på facebook.

 

Tre selvportretter av jente
Foto© Sodanie Chea – Flickr.com CC BY 2.0

Vær deg selv og slapp av 

De beste bildene er de hvor man slapper av og er seg selv. Det er lett å prøve og være noen man ikke er på et bilde, men det blir sjelden bra. La heller tankene gå til noe du liker å gjøre, enten det er å være med venner eller reise, og du slapper av i ansiktet med en gang. Enkelt og greit ikke være selvopptatt! 

 

Kamera på strak arm

Selvportrett med arm i bildet
Foto© Caitlin – Flickr.com CC BY 2.0

Vi har alle sett det; bilder med kamera på strak arm og armen stikkende inn i bildet. Det hender nok at det fungerer, men alt for ofte ser det bare rart ut med blitsen rett i ansiktet. Det er også vanskelig å holde kamera stille på strak arm. Bruk heller litt vidvinkel og bøy armen. Ja, vi får litt forvrenginger i kanten av bildet, men de kan vi enkelt klippe vekk. 

Selvutløser gir selvfølelse 

Det føles godt å se et godt bilde av seg selv, gjør det ikke?

Og med selvutløser kan du legge fra deg kamera, komponere bildet og så trykke på knappen før du selv blir med i bildet. Problemet med mange selvportretter er at de ikke er komponert skikkelig. Så legg kameraet på noe eller finn frem et kamerastativ og komponer bildet. 

Selvportrett av mann i speil
Foto© Peter Burge – Flickr.com CC BY 2.0

Bruk speil eller vindu til å ta selvportrett

Det er moro å ta bilder av refleksen av oss selv, for det er jo slik vi ser oss selv. Skru av blitsen fordi det er svært sjelden blits fungerer når du bruker speil eller lignende. Du trenger derfor et rom med godt lys for å få et godt bilde. Tar vi bilder på frihånd, trekk pusten dypt, pust rolig ut og hold kameraet så stille som mulig.  

Ta bilde fra en morsom vinkel  

Det er viktig å leke og prøve ting, så hvorfor ikke ta bilder fra forskjellige vinkler. Alt for mange av oss har funnet en vinkel i speilet som vi liker å se oss fra. Problemet er bare at det er i speilet og ingen andre ser oss slik. Så prøv deg frem med bilder fra siden, oven- og nedenfra så kan vi få noen supre bilder som folk virkelig vil kommentere.

Stå i hjørnet

Bilde av jente i vindu
Foto© Emily Mills – Flickr.com CC BY 2.0

Vi er alt for ”flinke” til å stå i midten når vi tar bilder, vi vil jo passe på at vi kommer med på bildet. Men, ofte blir det mye mer spennende hvis vi kommer oss ut i kanten av bildet. Bruk gjerne en vegg eller noe annet til å skape dybde i bildet, ja vi kan jo faktisk så i et hjørne. 

Bruk detaljer til å fortelle en historie

Bilde av jente med maske som forteller en historie
Foto© Sodanie Chea – Flickr.com CC BY 2.0

Et selvportrett trenger ikke bare være pene ansiktsbilder. Det kan også være bilder som forteller en historie om deg. Om det er en detalj fra klærne våre, noe rart vi gjør eller hva som helst som forteller noe om oss selv, det er bare fantasien som setter grenser.  (det er forresten lov å vise at man er litt nerd i dag! 

Ta flere og bedre bilder!

Knips! Der er selvportrettet tatt og vi går videre…NOT! Ta flere bilder, gjerne med litt variasjon io uttrykk og vinkler. Slik vil vi ha mye større sjanse til å få et virkelig godt bilde av oss selv. Ikke gå for det første og beste, men brukt bittelitt mer tid så vil resultatet også bli bedre.   

Velg den rette bakgrunnen til selvportrettet

Den ideelle bakgrunnen hjelper til å lede øynene frem til ansiktet og understreker stemningen i bildet. Ofte er en nøytral, myk bakgrunn mye bedre enn hvor det skjer mye eller med sterke farger. 

Ofte ønsker vi en uskarp bakgrunn, slik at fokus trekkes mer mot forgrunnen og oss! 

Fokuser på øynene dine

Vi sier ofte at øynene er porten til sjelen, og i et godt selvportrett så er det viktig at øynene kommer godt frem, og er i fokus.  Det kan fungere bra når øynene ser i kamera men vi kan også  leke med å se forskjellige veier til vi er helt fornøyd.

Øynene er det naturlige fokuspunktet når vi ser på bildet, men de er også viktige for hvordan vi leser et uttrykk, og kan enkelt forstyrre et smil eller er en sinna mine. Pass på at øynene ikke avslører at du prøver å gi utrykk for noe annet enn det du virkelig mener.

 

Posted on

Hvordan ta bedre mobilbilder

Mobilbilde av kongeskipet

Vi gjør det alle sammen, tar mobilbilder  – ja fotograferer med telefonen. Men blir de alltid like gode? Her kommer 10 enkle tips som hjelper deg å ta de gode mobilbildene du ønsker å dele med andre.

Mobilbilde av kongeskipet

 

Delta i Fotoutfordringen ”Mobilbilde” Tirsdag 1211.2013 til Mandag 9.12.2013

Rens mobilkameraobjektivet

 

Det høres nok banalt ut, men jeg starter med det viktigste: Rens objektivet på mobiltelefonen din før du tar bilder (eller en gang i blant). Vi er flinke og setter på linsedeksel på kamera når det ikke er i bruk, men mobilkameraet ligger løst i buksa og får fingeravtrykk og smuss på seg hele tiden. Hvis det er fett og smuss på objektivet så blir ikke bildet skarpt. Bruk gjerne brillerens eller objektivrens slik at det ikke ligger en hinne igjen etter vaskingen.

 

Ta bilder først, legg på effekter etterpå

 

Ta bilder først

 

legg på effekter etterpå

Vi elsker alle de fine effektene vi kan få når vi tar mobilbilder, men legger du på effektene med en gang har du ingen mulighet til å endre bildet. Det finnes masse gode apper som gjør at du kan legge det på senere. Del gjerne hvilke apper du bruker i kommentar feltet under!

 

Ikke Zoom inn,  gå nærmere

 

Det er kult å kunne komme tett innpå, men de aller fleste mobilkameraet har en digital zoom. Det som egentlig skjer er at den bare tar det samme bildet, kutter vekk sidene og forstørrer midten, så blir kvaliteten dårlig. Bruk heller beina og gå nærmere,  hvis du ikke kan det så gjelder tipset over om å gjøre det senere. Hvis du er så heldig å ha et mobilkamera med optisk zoom så bruk den gjerne,  men husk at hvis det ikke står uttrykkelig at det er optisk zoom så er det en digital zoom.

 

Ha nok lys på motivet

De fleste mobilkamera tar gode bilder når det er nok lys, men du verden så dårlige bilder de kan ta hvis det er lite lys. Ofte kan vi få bedre bilder hvis vi flytter litt på oss og slik at motivet får lyset pent inn på seg.

 

Pass på at det er nok lys på motivet her er et mørkt bilde av Peder

Hold mobilkameraet stødig

Den viktigste og mest irriterende grunnen til uskarpe bilder er at vi beveger oss. En mobiltelefon er ofte ikke så enkel å holde stille, så hold telefonen med begge hender og hold den nær kroppen.

Bilde av fjord i lite lys tatt med støtte for at det skal bli skarpt
Et bilde i så lite lys ville ikke vært mulig hvis mobilkameraet ble søtet mot vindus karmen.

Det kan være lurt å støtte mobilkameraet mot noe fast, som en vegg eller et bord slik at det er stille. Og husk jo mindre lys jo mer stille må kamera være.

 

Ha alminnelig folkeskikk når du tar mobilbilder

“Men jeg tar jo bare noen bilder!” Vi har kamera med oss hele tiden, men det er ikke alt som egner seg gjengitt og delt videre. Det er faktisk ikke alt vi har lov til å ta bilder av og bruke som vi ønsker. Mange har i en årrekke klaget på paparazzier, men gjør selv skikkelige overtramp når de “bare tar bilder med mobilen” og det uten og tenke over det. Er du i tvil om du kan ta et bilde eller dele et bilde, så spør dem som er på bildet før du gjør det! Og tenk deg gjerne om en gang ekstra før du deler det.

 

Ta masse bilder og eksperimenter

Mobilbilde av lekehund
Dette er et bilde jeg aldri hadde tatt med film men med et mobilkamera så ble det et artig lite minne.

Det koster ingen ting ekstra å ta to bilder til, så hvorfor ikke gjøre det?  Så prøv å ta flere bilder fra forskjellige vinkler og husk fotoglede! Hva med et bilde fra froskeperspektiv hvor vi får himmelen som bakgrunn? Det eneste som stopper deg er fantasien (nesten).

 

Bruk blits når du tar mobilbilder

ISO er noe vi ofte helt glemmer når vi tar mobilbilder, for det er jo ingen innstiling for det. Men mobiltelefonkameraer har ofte veldig lav ISO så vi trenger my lys. De har også dårligere dynamikk slik at det lettere brenner ut eller blir helt sort.

Når vi bruker blits så kan vi både sørge for at det er nok lys og vi kan lette opp i skygger slik at vi ikke bare ser halve ansiktet.

 

Komponer bildet før du tar det

Jeg vet det høres kjedelig ut men hvis du ser litt ekstra på skjermen før du tar bilder og flytter deg litt slik at bakgrunn passer bedre inn bak personen kan du få mye bedre bilder. En rotete bakgrunn kan lett ødelegge for et godt forelsket smil, og hvem vet om det er hun du skal tilbringe resten av livet med?

Vi har alle hørt om det gyldne snitt, og ofte kan det være lurt å ha dette i bakhodet. Hvis du tenker deg at vi deler bildet i tre like deler i bredden og i høyden så er det gyldne snitt der hvor disse linjer møtes. Hvis vi plasserer motivet i midten av bildet blir det ofte statisk og kjedelig.

[/vc_column_text] [vc_row_inner] [vc_column_inner width=”1/2″] [vc_column_text el_position=”first last”]

Last ned en fotoapp

Det er mange supre fotoapper som kan hjelpe oss til å ta enda bedre bilder, eller gjøre bildene mer spennende. Det finnes apper som fikser farger og gjør de mer normale og så finnes det mange effekt apper hvor vi kan legge på forskjellige effekter for å gjøre bildene  mer spennende.

 

Kult bilde tatt med mobilkamera og efektapp

 

Bilde av is tatt med mobil photoapp

 

Finn frem et skikkelig kamera

Mobilkameraer er ikke så gode som et skikkelig kompaktkamera eller et speilreflekskamera, så hvis du vet på forhånd at du kan komme til å ta bilder du virkelig ønsker å spare på bør du ta deg bryet med å ta med deg et skikkelig kamera. Ofte ser mobilbildene kjempefine ut på mobilen og på datamaskinen, men når du skal printe dem ut og gi bestemor et superminne om gulljenta si så ser det ofte ikke så bra ut

Men husk har du med mobilen har du ingen unnskyldning for ikke å ta bilder for du har jo mobilkamera med deg!

Jeg hadde ikke med meg noen kamera på vei til et møte. Men mobilkameraet hadde jeg med meg.
Jeg hadde ikke med meg noen kamera på vei til et møte. Men mobilkameraet hadde jeg med meg.

Har du noen gode tips til hvordan du tar gode mobilbilder eller en favoritt app eller fem så fortell oss det gjerne i kommentar feltet under.

 

Posted on

Meny File

Lettfattet oversikt over hvordan File delen av menyen er byd opp. 

[private]

[/private]

[no_access]

For å se dette fotokurset må du være kursmedlem hos Se og Lær, og logget inn.

Hvis du ikke er medlem så kan du lett få tilgang til alle kursene ved å melde deg inn. Du kan da se alle våre fotokurs, video- og etterbehandlingskurs hjemme i din egen stue og lære av erfarne fotografer og pedagoger.

Peder og Sture håper du er klar til å bli med og lære å ta bedre bilder.

Ta kur med Se og Lær nå
[/no_access]

Posted on

iMovie knapper i programvinduet

iMovie er et relativt enkelt program å navigere i, men det er en del knapper og funksjoner der. Hva skjer når du trykker på dem og hvordan fungerer de? Svaret finner du i denne videoen.

[private]

[/private]

[no_access]

For å se dette fotokurset må du være kursmedlem hos Se og Lær, og logget inn.

Hvis du ikke er medlem så kan du lett få tilgang til alle kursene ved å melde deg inn. Du kan da se alle våre fotokurs, videovideo og etterbehandlings kurs hjemme i din egen stue og lære av erfarne fotografer og pedagoger.

Peder og Sture håper du er klar til å bli med og lære å ta bedre bilder.

Ta kur med Se og Lær nå
[/no_access]

Posted on

iMovie introduksjon til videoredigering

Lettfattet oversikt over hvordan programmet er bygd opp og hvordan du ulike vinduene fungerer. 

[private]

[/private]

[no_access]

For å se dette fotokurset må du være kursmedlem hos Se og Lær, og logget inn.

Hvis du ikke er medlem så kan du lett få tilgang til alle kursene ved å melde deg inn. Du kan da se alle våre fotokurs, video- og etterbehandlingskurs hjemme i din egen stue og lære av erfarne fotografer og pedagoger.

Peder og Sture håper du er klar til å bli med og lære å ta bedre bilder.

Ta kur med Se og Lær nå
[/no_access]

Posted on

Bilder som gir Ro og Stillhet

 

Bilder kan gi oss forskjellige følelser, de kan gi ro og stillhet mens andre bilder kan gjør deg stresset eller sint. For mange er det å fotografere et godt redskap for å stresse ned. Fotoutfordringen ”Ro og Stillhet” går frem til onsdag 20.3 og vi håper du vil dele dine bilder som gir ro og stillhet.

Her er noen eksempler på bilder som gir oss ro og stillhet hvordan du tolker dette er helt opp til deg. Bruker du bilder til å få ro og stillhet?

Klikk her for å gå til Fotoutfordringen.

 

Wait! Did That Say No Pictures?

Foto © F Delventhal

Quiet evening in Zingst

Foto © Fabrizio Sciami

Fishing early Morning

Foto © Hartwig HKD

a quiet study

Foto © brian donovan

Macadam & Charlotte

Foto © Lucie Provencher

Talk Shows On Mute

Foto © Katie Tegtmeyer

Super Poseable

Foto © dollen

wallpaper 2

Foto © Arild Andersen

Love is in the subway

Foto © benurs

Angel

Foto © peasap

Boxborough sunrise

Foto © liz west

Posted on

Bevegelser – ikke alt trenger være skarpt

Bevegelse bilde

Alt trenger ikke være skarpt og noen ganger er bevegelser mer spennende. Jeg liker godt å bruke bevegelser i bildene mine bevisst. De tre første bildene har jeg brukt i utstillingssammenheng og er fra en serie fra Rjukan. De er skapt enkelt og greit på god gammel diasfilm uten noe spesielt fiksfakseri. Det neste bildet er et dansebilde Sture har tatt og de resterende bildene som vi håper inspirer alle til å bruke mer bevegelser, er det forskjellige fotografer som har tatt.

Vi håper at mange vil delta i Fotoutfordringen ”Bevegelser” Onsdag 20.2.2013 til Onsdag 6.3.2013 og deler sine bilder med bevegelse

Bevegelse bilde
Bevegelsebilde fra Rjukan Foto© Peder Songedal

 

Vi kan enkelt skape spennende bilder med bevegelser med litt lang lukkertid og kamera på frihånd. Hvor lang lukkertid vi har avgjør hvor mye bevegelse vi får i bildet. Noen ganger føles det som om fargene skifter karakter når de glir over i hverandre. 

 

Bevegelsebilde fra Rjukan
Bevegelsebilde fra Rjukan Foto© Peder Songedal
Bevegelsebilde fra Rjukan
Bevegelsebilde fra Rjukan Foto© Peder Songedal

 

Hvis vi tar bilder av dans så er det ypperlig å prøve med litt lengre lukkertid slik at vi får frem farten i dansen.  

 

Danser i bevegelse
Danser i bevegelse Foto© Sture H. Vareide

 

Bevegelser i bilder kan være så mangt, her er det selve bygget som gir oss en følelse av bevegelse, selv om alt er skarpt og helt i fokus. 

Dette bølgebildet er et HDR bilde som er laget av 3 eksponeringer
Dette bølgebildet er et HDR bilde som er laget av 3 eksponeringer. Foto© papalars – Flickr.com

 

Hvis vi lar kamera stå støtt på stativet og bruker en lang lukkertid, kan vi få frem de utroligste bilder. Og blandingen av ting som er i fokus med  elementer hvor vi får bevegelsesuskarphet, gir oss ofte mer følelse av kraft og fart enn hvis vi lar alt være i bevegelse.

 

Stein og vann
Stein og vann, Morgenstemning i Newcastle Sundance Australia Eksponering 1/ 3 sekund. . Foto© dicktay2000 – Flickr.com
Tog fotografert i bevegelse i Amsterdam Central Station.
Tog fotografert i bevegelse i Amsterdam Central Station. Foto© Jeroen Bennink – Flickr.com
Bilde av mann som fotograferer
Are you ready???. Foto© Shazeen Samad – Flickr.com

 

Vi er da ikke for gamle til å se det som ikke er der? Eller? Den trolske, lekende følelsen av naturen som følger med vinden, let og du finner den.

 

Sort hvit skog i bevegelse
Noen ganger kan man se mer en det som er der. Foto© enki22 – Flickr.com
Sykkel i fart.
Sykkel i fart. Foto© Till Krech – Flickr.com

 

 Bygning fotografert i bevegelse

 

Oslo en sen sommerkveld får et helt annet inntrykk når vi får med kjølvannet. 

Bevegelser i vann fotografert etter nesoddferga
Bevegelser i vann fotografert etter nesoddferga Foto© Espen Klem – Flickr.com

 

Hvis vi klarer å få linjene og bevegelsene i bildet til å gå i samme retning får vi ofte bedre dynamikk i bildet.

Bevegelser i vann fotografert ved brygge
Foto© Becky – Flickr.com
Et fotografi kan også bestå av abstrakte bevegelser.
Foto© Kevin Dooley – Flickr.com

 

 

Posted on

Hvordan ta vare på digitale bilder på en sikkermåte.

backup av bilder for å kunen få tilbake bildene

 

Backup av bilder og data er ikke morsomt, men superviktig. For hva gjør du hvis huset brenner eller du har innbrudd? Mister du også minnene dine fra tiden når ungene var små, eller den siste turen med mormor? Det viktigste for å ta vare på digitale bilder, er at det er så enkelt og automatisk som mulig. Vi kan enkelt og (nesten  helt) gratis gjøre det på samme måte som Google og Adobe. 

backup av bilder for å kunen få tilbake bildene

 

Alle gode ting er tre for sikker backup!

Det er lett å tenke; jeg har jo lagret bildene online så dette har jeg fiksa, og så går firmaet konkurs eller noe annet skjer. Eller, jeg har jo en ekstra harddisk i naborommet, men hva om det skjer en datafeil som ødelegger dataen eller huset brenner ned? 

Folk sier faktisk at bilder er noe av det de ønsker de hadde reddet ut når huset brant.  Så det er viktig å lagre bildene enkelt og automatisk på flere steder. Jeg har bildene mine på maskinen min, en ekstern harddisk og via internett hos en venn. Jeg kan rulle tilbake en uke eller 6 måneder hvis noe galt har skjedd, for den lagrer ikke bare filen men også flere versjoner av den. Og for å være ærlig så har jeg mistet bilder før jeg begynte og gjøre dette skikkelig. Men, CRASHPLAN  har faktisk reddet meg fra å miste data, og jeg kunne enkelt legge dataene tilbake på maskinen, nesten uten å svette. Det finnes flere andre gode løsninger, men dette er den jeg selv har brukt i flere år og er godt fornøyd med.

 

Lagre bildene dine skikkelig med en gang

 Når du laster inn bildene på maskinen, pass på at du ikke sletter bildene på kortet fra datamaskinen, men formaterer det i kamera. Dette minsker sjansen for at noe går galt neste gang du tar bilder. Når du lagrer bildene på maskinen er det lurt å lage et system slik at du enkelt kan finnen tilbake til bildene dine. Og husk at du aldri skal jobbe på originalfilene. For hvis du skriver over originalfilen har du aldri noen mulighet til å starte på nytt med bildet. 

 

Steg 1:  Lagre originalfilen på datamaskinen og ikke bruk den til noe annet enn å åpne den for å lage en ny bildefil.

 Før du sletter minnekortet er det viktig at bildene er lagret minst to forskjellige steder.

En ekstra kopi av bildene hjemme hos deg selv 

Jeg bruker CrashPlan både til å lagre og ta backup automatisk hjemme hos meg selv. 

Steg 2: Bildene lagres automatisk på en annen harddisk

 Harddisker er begynt å bli rimelige og hjemme har jeg stuet vekk en gammel datamaskin med ekstra harddisker som tar backup via hjemmenettverket. Så hvis jeg gjør noe galt med en fil og vil gå tilbake et steg, eller en feil skjer, kan jeg raskt få tilbake bildene mine og andre filer. 

 

Supersikring av fotografiene dine hos en venn eller i skyen

Og så det som kan gjøre dette helt gratis nemlig låne litt harddiskplass hos en venn. Jeg sender  automatisk filene til en venn i en annen del av Oslo, som også låner litt harddiskplass hos meg til sin backup. Hvis jeg trenger tilgang til disse filene kan jeg enten hente de ned via internett eller gjør noe så godt å gammeldags som å gå på besøk! I tillegg betaler jeg litt for å lagre noe i skyen hos CrashPlan slik at jeg har en ekstra super sikring.

Steg 3: Oppbevar en backup slik at huset kan brenne ned

Og man trenger ikke super internettlinje, for med CrashPlan velger man selv når og hvor mye data som skal sendes til de forskjellige lagringsplassene. Så backupen din kan godt stå å jobbe når du sover.  

Men, jeg vil jo ikke at noen skal se på bildene mine! Og det trenger du heller ikke la noen gjøre (hvis du ikke vil da). For CrashPlan bruker forskjellige typer kryptering opp til 448-bit, og du velger selv hvor godt du ønsker å sikre dataene. Men, husk at glemmer du passordet så får du ikke tilgang til filene. 

Trenger man like god backup av alt?

Det er supert å kunne få tilbake alle data hvis noen stjeler laptopen, men det er ikke alltid så lett og få en god backup på farten. Jeg har satt opp MacBooken slik at bare noen foldere tas backup av på dagtid, og hvis jeg ikke er på godt nettverk. Slik får jeg hele tiden backup av de viktigste tingene raskt. 

 

Men jeg har det jo hos?

I dag lagres jo mail og mye av dokumenter i skyene, så det er lett å tenke at man ikke trenger en backup av det. Eller jeg har lagt inn bildene mine hos …. Hvis du leser den fine skriften så finner du nok noen unntak som sier at de ikke har noe ansvar. Og selv om jeg tror det går bra for de som har bilder hos FotoKnudsen, som gikk konkurs, så er det bedre å være helt sikker.

 

Men hva med store mengder data

 Hvis jeg kommer inn med mange bilder, tar det lang tid å få en god backup via internett. Så på studioet bruker jeg også et program som heter SuperDuper til å lage kopier av harddiskene mine slik at jeg kan ta den med hjem. 

På http://www.crashplan.com finnes programmet du laster inn på maskinen og en god bruksanvisning. Du får først tilgang til alle tjenestene, men etter 30 dager mister du lagring hos dem, flere backupsett og kontinuerlig lagring (du får bare en kopi av filen hver dag med gratis versjonen).

De sier det er to typer mennesker; de som har mistet data og de som tar backup! 

Hva gjør du for å ta vare på fotografiene dine?

 

 

Posted on

Hvordan ta gode bilder med stearinlys

Bilde tatt med stearinlys

 

Du kan ta like gode bilder med stearinlys som med en dyr studioblits, for det er ikke utstyret som tar de gode bildene, det er hvordan du bruker utstyret som betyr noe. Det er enkelt å ta bilder med masse lys, men det er skyggene som skaper stemmingen, så slå av blitsen og finn frem noen stearinlys. Stearinlys er en levende og leken lyskilde som har en varme og glød som ikke er lett å få til med en studioblits og stearinlys egner seg derfor godt for gode portretter.

Bilde tatt med stearinlys
Foto tatt med stearinlys Foto© Becca – Flickr.com

 

Skru av blitsen

Dette er ikke et råd jeg gir ofte, men for å få de gode varme stemningsbildene må du skru av blitsen, som ellers lett ødelegger det naturlige lyset i et rom. Et stearinlys gir så lite lys at selv om du skrur blitsen langt ned, så vil den dominere. Du lærer mer om å kontrollere blitsen i vårt fotogrunnkurs.

Fotografi tatt med stearinlys
Fotografi tatt med stearinlys Foto© Becca – Flickr.com

 

Bruk stativ for å få et godt skarpt bilde

En stor utfordring med å bruke stearinlys er å holde kameraet stødig. Et godt stativ er en god investering, men du kan også legge kamera på et bord eller noe annet for å få det stabilt. Det er også lurt å bruke tidsutløser, eller snorutløser, slik at du ikke beveger på kameraet.

 

Bruk flere stearinlys

Det er ikke lett å få et klart og fint bilde hvis alt er mørkt, så for å få litt spillerom når det gjelder ISO og eksponering er så er det lurt å bruke flere stearinlys.

Bruk flere stearinlys for å ta det gode bildet.
Bruk stearinlys for å ta det gode bildet. Foto© Eddy Van 3000 – Flickr.com

 

Lampelys

Helst vil jeg sku av alt lampelys, men noen ganger kan du også bruke litt lampelys (bruk dimmer) i rommet for å lette opp hele eller deler av rommet. Men pass på at det ikke er mye, for det vil ødelegge stemmingen. Ta gjerne bilder både med og uten lampelys, så ser du lett hva som skjer. Lyset fra månen kan ofte fungere godt.

Bruk lampelys som en del av bildet
Bruk lampelys som en del av bildet. Foto© kris krüg– Flickr.com

 

Unngå harde skygger

Hvis alle lysene står samlet vil du få en hard overgang mellom lys og skygge, dette kan skape virkelig kule bilder og gi et røft og maskulint utrykk. Hvis du sprer lysene litt utover rommet, vil lyset bli bedre fordelt utover ansiktet, og vi får et mykere og penere bilde. Bruk gjerne litt flere lys på den ene siden slik at du får litt forskjell på den mørke og den lyse siden, men pass på at det ikke er for stor forskjell. Ofte trenger vi ikke hele rommet med i bildet. Og jo nærmere du plasserer lysene til personen, jo færre lys trenger du. Så den gode regelen om å gå nærmere gjelder her også.

 

Be personen sitte helt stille

Hvis du tar bilder av mennesker er det viktig å be personen sitte helt stille slik at han blir skarp og fin.

Bruk stearinlys for å ta det gode bildet
Bruk stearinlys for å ta det gode bildet. Foto© Chris Darling – Flickr.com

 

Hvordan få fine farger på bildene

Vi ønsker den varme gode fargen som stearinlysene gir, så ”Auto” hvitbalanse er ingen god ide. ”Auto” hvitblanse vil gjøre alt for å fjerne det varme lyset og gjøre det nøytralt. Prøv deg litt frem, ofte fungerer dagslys fint, men aller best er det om du bruker RAW slik at du kan finjustere på datamaskinen.

Bruk syggene som en del av bildet.
Bruk syggene som en del av bildet. Foto© Shezamm – Flickr.com

 

Eksponeringstid

Når det er lite lys så trenger vi en lengre eksponeringstid. Men vi ønsker ikke alt for lang tid slik at ting beveger seg og blir uskarpe. Hvis vi bruker for lang tid vil også stearinlyset ”brenne ut” og bli en hvit prikk i bildet ditt.

Med eksponeringstiden velger du hvordan bildet skal være.
Med eksponeringstiden velger du hvordan bildet skal være. Foto© Phil Whitehouse – Flickr.com

 

ISO – en ridder i skinnende rustning

I dag er ISO blitt mye bedre på mange kamera. Bare for litt siden ville jeg sagt at ISO 400 var det høyeste du burde gå, men i dag kan mange kameraer ta gode bidler med mye høyere ISO. Men hvis du bruker lang lukkertid eller har mye mørkt i bildet, så gir også høy ISO mer støy. Ikke bruk høyere enn nødvendig og prøv deg frem med ditt kamera.

 

Prøv deg frem

Der er alt for lett å si sånn skal jeg gjøre det, men prøv deg frem. I foto som i mye annet er det viktig å kunne litt for å kunne bryte reglene. Så bruk dette som et utgangspunkt og det kan hende du ender opp med ett lys, holder kamera på frihånd og får akkurat det bilde du ønsker deg!

 

 

 

 

 

Posted on

Se og Lær Fotokurs forum starter fotoutfordringen!

Fotoutfordringen sort hvit

 

Fotoutfordringen vil få et nytt tema annehver uke, og vårt ønske er at du skal utfordre deg selv fotografisk og dele bildene dine med andre. Vi kommer til å kåre en ”vinner” som får en Se og Lær Fotokurs t-skjorte etter hver fotoutfordring.

Første utfordringen blir ”Sort/hvitt”. 

Så har du et sort/hvitt-bilde du ønsker å vise så er dette en god anledning. Vårt ønske er at fotoutfordringen skal fremme gleden ved å fotografere og la deg prøve nye former for foto og andre tema.

Vi kommer til å ha stor takhøyde med bildene som vises, så ikke være redd for å dele bildene dine. Det trenger ikke å være et nytt bilde, men bruk gjerne dette som inspirasjon til å ta noen nye bilder.   

Gå til Fotoutfordringen

 

Lykke til!!!!

Hilsen Peder og Sture

Fotoutfordringen Sort/hvitt
Fotoutfordringen Sort/hvitt Foto© Sture H Vareide

 

 

Delta på fotoutfordringen

 

 

 

Posted on

Hvordan ta gode dyrebilder

Hvordan ta gode dyrebilder

Kjæledyr får fort en plass i våre liv. De blir fort tatt opp som fullverdige familiemedlemmer og vi liker å ha gode dyrebilder. Men, å ta gode bilder av våre dyrevenner er ikke alltid lett. Dyr er naturlig nok ikke som oss mennesker og de forstår ikke alltid at de skal posere foran kamera, så her er noen tips for å hjelpe deg på vei for å få de beste bildene av kjæledyret ditt.

Hvordan ta gode dyrebilder
Hvordan ta gode dyrebilder Foto© Tom Helmersen

 

Bruk naturlig lys for å få det gode dyrebildet

Når du bruker naturlig lys så merker ikke hunden at du tar bilde og kan fortsette med det han gjør.
Når du bruker naturlig lys så merker ikke hunden at du tar bilde og kan fortsette med det han gjør. Foto© Tom Helmersen

 

Hvis det er mulig bør du bruke naturlig lys når du tar dyrebilder, og unngå blitz. Det er to gode grunner til å ikke bruke blitz: dyret kan bli skremt og dyreøyne reflekterer gjerne lys slik at man får enten “røde øyne” effekt (hunde- og katteøyne blir ofte grønne på blitzbilder), eller noen skarpe reflekser. Jeg anbefaler at du enten går ut eller finner et rom med store vinduer som slipper inn godt med naturlig lys.

 

Fokuser på øynene når du fotograferer

Både hos mennesker og dyr er øynene noe av det vittigste i et godt fotografi.
Både hos mennesker og dyr er øynene noe av det vittigste i et godt fotografi. Foto© Tom Helmersen

 

Etter min mening er det viktig å ha skarpe øyne i alle former for portretfoto. Det sies at “øynene er sjelens speil” og dyreøyne kan være veldig uttrykksfulle. Så fokuser på øynene og få de så skarpe som  mulig.

 

Fotografi av Hund
Foto© Tom Helmersen

 

Ta et nærbilde 

Ingen andre har denne poten, og et foto kan være et godt minne.
Ingen andre har denne poten, og et foto kan være et godt minne. Foto© Tom Helmersen

 

Fyll bildet med en detalj av dyret ditt. Nærbilder kan ofte vise flotte detaljer som bare ditt dyr har.

 

Noen ganger får vi de beste bildene når dyret slapper helt av.
Noen ganger får vi de beste bildene når dyret slapper helt av. Foto© Tom Helmersen

 

Følg dyret med kamera på lur

Bilde av katt på jakt
Bilde av katt på jakt – Foto© Tom Helmersen

 

Det er viktig at dyret føler seg komfortabelt og avslappet når du skal ta bilder: Ikke bruk noen form for “tvang”, men følg etter dyret ditt og kom deg ned  på dets nivå. Vi vet allerede hvordan kjæledyr ser ut fra oven, så vis heller dyret fra dets eget nivå: stilt deg på knærne eller ligg på magen og prøv å få tatt bildet fra dyrets egen øyehøyde.

 

Hvilken personlighet har ditt kjæledyr 

En snill og uskyldig katt som liker og bli fotografert.
En snill og uskyldig katt som liker og bli fotografert. Foto© Tom Helmersen
Noen ganger må jo en katt få lov å synes du er….
Noen ganger må jo en katt få lov å
synes du er…. Foto© Tom Helmersen

 

Ingen kjenner kjæledyret ditt bedre en deg. Hvilken karakter og særegenheter har ditt  dyr? Prøv å fange dyrets personlighet på bildet, f.eks. har du en lat katt, ta bilde av den når den gjesper, eller hvis du har en aktiv katt ta bilde av lek og jakt. 

 

Vær tålmodig og du får bildet du ønsker

Ja jeg har tålmodighet men nå vil jeg gå tur og ikke ta bilder;)
Ja jeg har tålmodighet men nå vil jeg gå tur og ikke ta bilder;) Foto© Tom Helmersen

 

Dyrefoto krever masse tålmodighet. Vær så rolig du bare kan, mange dyr merker om eieren er stresset eller oppjaget. I slike situasjoner kan det være vanskelig å få gode bilder, så opptre så rolig og avslappet du bare kan. Hvis dyret ditt ikke samarbeider er det bedre å vente til en annen dag enn å stresse både deg selv og kjæledyret ditt.

Husk og ta med kamera når du er ute på tur slik at du kan få det gode dyrebilde.
Husk og ta med kamera når du er ute på tur slik at du kan få det gode dyrebilde. Foto© Tom Helmersen

 

Husk at for å ta gode dyrebilder må både dyr og menneske ha det bra.

Lykke til!

 

Del gjerne bildene dine på foto forumet