Posted on 2 Comments

Hvordan ta gode bilder i sommerregn

Godt bilde i regnvær jente med gule støvler

Tips om hvordan du tar de gode bilder i sommerregnet og hva du kan ta bilder av.

 Det er lett å se på værmeldingen i sommer og bli deprimert. ”Varsler enorme mengder nedbør”, ”Varsler oversvømmelse og jordskred” er ikke de overskriftene jeg liker å lese når kalenderen sier at jeg heller burde snues hvert 30. minutt og smøres med grillolje.  Men, for oss som liker å ta bilder gir dette også mange muligheter. For fint “steikevær” er ikke nødvendigvis det været som gir de mest spennende eller beste bildene

For nå kommer det dramatiske og spennende været med refleksjoner, farger og liv og du kan få gode bilder i sommerregn, som du bare kan drømme om når solen skinner.

 

Godt bilde i regnvær jente med gule støvler

 

 

Sjekk bildets komposisjon og eksponeringen.

Frys regnet med rask lukker tid (høyt tall). Slik ser du regnet som dråper ikke bare som en strøm vann nedover et vindu. Bruk høy ISO og stor blender (f 2,8 –f5,6) slik at du får rask nok lukkertid.

Hvis himmelen er mørk og gatene er mørke, eller alt er dekket i lys regn tåke så skjønner ikke lysmåleren helt hva den skal gjøre. Så ta deg tid til å sjekke eksponeringen på skjermen. Bruk eventuelt eksponeringskompensasjon slik at du får riktig bilde.

Bruk stativ. For virkelig å få de skarpe gode bilder i sommerregn av regndråper på et blad eller når det er lite lys bør du bruke stativ. Det kan også hjelpe og legge kamera oppå en gren eller støtte deg inntil en vegg.

 

Lyset skaper de gode bilder i sommerregnet

Godt bilde av regndråper med på grønt blad med bille.Ta bilder med baklys. Når du lyset skinner gjennom regndråpene blir lyset konsentrert og de briljerer virkelig. Lyset kan være lyset fra et vindu eller et gatelys. Jo mer direkte du tar bildet mot lyset jo mer kommer regndråpene frem. Helt inntil lyset blir for sterkt og regndråpene forsvinner. Eksperimenter deg frem til den magiske vinkelen for lyset. Her kan det være lurt å bruke solblender eller paraplyen til å skjerme for lyset slik at du ikke får flare (hvite lys eller stjerner i bildet) som kommer av at lyset treffer direkte på linsen.

Bruk blits. Med litt blits kan du lette opp regndråper slik at de ikke blir hvite og svarte. Undereksponer blitsen med -2 til –3 stopp slik at det bare hjelper i skyggene.

 

Hva kan jeg ta bilder av i regnet

gode bilder i sommer regnNoe av det mest spennende å fotografere er regner er refleksjoner og dette kan virkelig gi gode bilder i sommerregn. Se bort over en regnfylt bygate hvor neonlys, bygninger og mennesker reflekteres i asfalten og lyset spiller brilliant.

Regnbilder er ofte noen av de mest dramatiske bildene både av glede og sorg. Tenk hvor trist det går an å se ut når man går gjennom en mørk gate med lut rygg og våte klær. Men hva med bildet av paret som møtes, hvor han løfter henne høyt opp mens hun smiler og vannet slenges fra det våte lange håret. To helt forskjellige stemminger og husk det er du som bestemmer hva du vil ta bilde av.

Surrealistiske bilder ut vinduet. Ta bilde ut et vindu med stor blender (f2,8 til f4), du ser bare lys bak regndråpene og det danner seg spennende mønstre.

Bilder av stormskyer hvor lyset trenger gjennom er supre motiver. Bruk vidvinkel og få med refleksjoner i vanndammer og du kan virkelig skape dramatiske stemminger.

Få ting var vel mer moro når jeg var gutt enn å hoppe i regnpytter og sprute på mormor. Og man kan jo legge litt opp til et slikt bilde, kan man ikke;)

Nærbilder av regn på et blad eller nesetippen til mor kan gi supre bilder. Husk å få lyset fra bak motivet slik at det virkelig skinner i dråpene.

Lyset når det slutter og regne og solen bare titter litt frem er noe av det nydeligste du kan få. Her kan du skape portretter med dramatisk bakgrunn med  lys som vi proffe ønsker oss!

Se etter liv og følelser og ta bilder av det som beveger deg.  Det er få ganger du får så mange motiver som når det regner. Så ikke sitt inne nå, ta med deg kamera og ta noen gode bilder i sommerregn som er annerledes enn de glansete solfylte sommerbildene vi har så mange av.

PS: Jeg håper på litt sol i sommer også;)

 

 

 

 

 

 

2 thoughts on “Hvordan ta gode bilder i sommerregn

  1. Strålende sider, Peder!

    1. Tusen takk Anita! Det har lenge vært en drøm å lage en norsk fotokurs side og da er det ekstra moro når andre liker det.

Comments are closed.