Posted on

Hva er den vanligste feilen folk som ikke har gått på Photoshopkurs gjør og hvordan unngår du og gjøre denne feilen.

Det er ikke vanskelig å lage gode bilder i Photoshop! Med enkle triks klarer du å gjøre bildene dine freshe og fine. Men, mange som ikke har gått Photoshopkurs gjør den samme enkle feilen, de setter ikke sort- og hvitpunkt. Her viser vi deg hvordan du fikser denne enkle feilen.

 

Bilde med feil og riktig sort og hvitpunkt. Det er klart at det til høyre er riktig bildeHvorfor bildene dine ser grå og triste ut.

Vi ønsker alle bilder som ser freshe, klare, skarpe og fine ut, men digitale bilder er allerede fra starten av litt grå, flate og triste. Ikke akkurat hva vi ønsker, men det er ikke vanskelig å fikse når du sitter og photoshopper litt.

DET SKAL VÆRE SORT OG HVITT I ALLE BILDER!!! Kverulanten i deg sier kanskje ”…jaaa…meeeen…det var jo i sort/hvitt bilder og ikke farge, og jeg liker hi-key bilder.” Ja, alle regler har sine unntak, men selv i mange av de supergode hi-key og low-key bildene så er det et sort og et hvitt punkt.  Min gamle fotolærer i Rochester sa at du godt kan kappe hodet av noen så lenge du gjør det bevisst og selv om dette ikke var noe Photoshopkurs gjelder det også i dette tilfellet.

 

 

Øynene våre er mye bedre en Photoshop

Hvit er ikke hvit på Photoshopkurs lærer du og kontrolere det.

Når vi har toner fra sort til hvitt så har vi et stort toneomfang og det virker mer naturlig på øyene våre. Jeg vil at du skal gjøre en enkel test. Finn et hvitt ark, hold det bak ryggen din og finn en vegg eller noe annet som er hvitt.  Ta så frem arket og hold det opp mot den hvite veggen. Er begge disse to tingene hvite? Jeg er 99% sikker på at du ser god forskjell på dem. For øynene våre er utrolig fine til å justere slik at du ser noe som ser ”riktig ut” og justere slik at du ser hvitt og sort.  Men, når du ser et bilde hvor ingenting er hvitt og du har noe lysere i rommet ser bildet virkelig grått og trist ut.

For de fleste av oss ville alle disse ”hvite” tonene se like ut hvis vi så de alene. Men når de er sammen ser vi forskjellen. Hvis det ikke er hvitt i et bilde  og du ser det mot noe hvitt vil det forandre seg.

 

 

 

 

 

 

Men eksponering er jo viktigst

Personlig tror jeg at det å ikke sette sort og hvitt punkt er en av de vanligste og mest alvorlige feilene som blir gjort i Photoshop og annen etterbehandling. Det  får ofte alt for tiden plass på Photoshopkurs. For å få et godt bilde er eksponeringen viktig, men hvis du bruker RAW-fil har du muligheten til å gå inn å endre på eksponeringen når du setter sort- og hvitpunktet manuelt i RAW-konverteringen. Men, hvis du stoler på at det holder med en riktig eksponering så kan du godt få det helt riktig, men det er fortsatt ikke riktig sort og hvitt i bildet. Dermed har du et grått bilde.

Histogram den gode hjelper som alle som går på Photoshopkurs lærer å elske

Riktig sortpunkt er noe av hva du lærer på Photoshopkurs

På Photoshopkurs lærer du at levels og histogram er det viktigste verktøyet i hvilket som helst bildebehandlingsprogram. Når du ser på histogrammet ser du et ”fjell” som representerer hvor tonene i bildet ligger og om de går helt ut til sort på venstre side og hvitt på høyre side. Hvis ”fjellet” stopper et stykke inn på venstre side, har du ikke nok sort i bildet og du må dra i hendelen under linjen til høyre slik at fjellet stopper ved kanten og gjerne går litt utover kanten. Start med og sette levels sort- og hvitpunkt, men husk at du må sjekke histogrammet når du har gjort alle justeringene på bildet for nå kan det godt hende at ting har endret seg.

Et enkelt triks er og holde ned alt-tasten mens du drar i hendelen. Da ser du hvilke områder som er sorte eller hvite. Og du kan enkelt se hvor det brenner ut (blir for mye hvitt) og du mister informasjon. Å lære Photoshop og bildebehandling er ikke så vanskelig. Dette og mye mer lærer du i vårt Photoshopkurs!