Posted on

Hvilket kamera skal jeg kjøpe?

Hvilket kamera skal jeg kjøpe? Et spørsmål mange stiller seg og svaret er ikke alltid enkelt. For det finnes mange forskjellige kamera som dekker forskjellige behov og hvilket er riktig for akkurat deg? Skal du ha et speilrefleks, et kompaktkamera eller et hybridkamera?

I løpet av mange år har jeg brukt mange kameraer fra Canon, Cosina, Nikon, Fuji, Leica, Mamiya, Sinar, Horseman, Horizon og Holga og jeg har sikkert glemt noen. Men ingen av disse kameraene har vært like, så hvilket kamera er riktig kamera?

 

Hvilket kamera er riktig kamera for deg?
Hvilket kamera er riktig kamera for deg?

Det første du må tenke på når du skal finne ut hvilket kamera som passer for deg er bruken din. Trenger du et speilreflekskamera eller et kompaktkamera eller et hybridkamera? Hva skal du ta bilder av? Et speilreflekskamera er superbra, men ofte stort. Kommer du til å ta det med deg og hva er et kamera hvis du ikke har det med deg? Dette og mange andre ting avgjør hva som er riktig kamera for deg og hvilket kamera du bør kjøpe. Under deler jeg opp i tre deler slik at du kan lese litt om fordeler og ulemper med de forskjellige kameraene og finne hvilken kameratype som passer deg.

 

Hvilket kamera trenger du?

Det er altfor lett å ende opp med å kjøpe et kamera bare fordi det er på tilbud, uten å tenke på hvilket kamera som dekker ditt behov. Still deg disse spørsmålene så er du mye bedre rustet når du skal på kamerashopping:

 • Hvordan bilder liker jeg å ta? – Skal du ta bilder av familie og venner rundt stuebordet eller skal du ta bilder av folk i slalåmbakken?
 • Hvor god kvalitet ønsker jeg på bildene? – Skal du vise de i et album eller skal de henge på veggen?
 • Hvor skal jeg bruke kamera? – Må det tåle vann, støt og lekende unger?
 • Hvilken erfaring har jeg med foto? – Et kompaktkamera er enkelt å bruke, men gir færre muligheter, mens et speilrefleks kamera krever litt mer.
 • Skal jeg bare knipse løs eller vil jeg gå fotokurs og lære å ta gode bilder?  – Det er ikke så mye som skal til for å ta de gode bildene. Les mer om fotokurs
 • Hva ønsker jeg av mitt neste fotografiapparat? – Er det spesielle ting som wifi, gps, ekstern blits eller noe annet du bare må ha?
 • Hvor viktig er størrelse og vekt for at jeg tar med meg kamera? – Tar du ikke med deg kamera får du ingen bilder, men er et lite kamera godt nok for de bildene du ønsker?
 Hvilket kamera er riktig for deg?
 • Hvilket budsjett har jeg for å kjøpe kamera? – Ja pris er en viktig faktor og du får kameraer i alle pris klasser. Det positive er at dagens digital kameraer er blitt så gode at man ikke må bytte de ut så ofte som før.
 • Hvilket kamera er riktig kamera for meg?
 

 

Hvor mange megapiksler trenger jeg?

Det er altfor mange som skryter av megapiksler. Selv om dette lenge var viktig, så har de aller fleste av dagens moderne digitalkameraer mer enn nok megapiksler. I dag ser du mobiltelefoner med et to-sifra antall megapiksler,  men det er andre ting som betyr vel så mye for kvaliteten på det du henger på veggen. Optikk, størrelse på sensor (klemmer du inn mange nok megapiksler på liten plass blir det ofte redusert kvalitet) og ikke minst hvordan bildet lagres. Jo mer du jpeg-komprimerer et bilde jo dårligere blir det. Det er ikke vanskelig med RAW (kameraets originalfil) og det kan virkelig redde bildene dine.

Hvis du skal henge bildet stort opp på veggen, trenger du flere megapiksel enn de 2-3 du trenger for å lage en fin 10×15 print. Og husk på at en gammeldags negativfilm tilsvarer ca. 6-8 megapiksel, men igjen er det til sist kvaliteten som betyr alt. 

Hard jpg komprimering 2 ganger
Hard jpg komprimering 2 ganger
Normal jpg komprimering
Normal jpg komprimering

Hvilket av disse bildene får du lyst til å vise frem?

 

Digital zoom? NEI TAKK!

[blockquote type=”blockquote_quotes” align=”left”]Hvis det er en ting jeg vil at du skal styre unna som pesten, så er det digital zoom..[/blockquote] Se kun etter optisk zoom og hvis kameraet har digital zoom, så pass på at du kan skur den av. Du kan selv croppe/zoome inn digitalt mye bedre på datamaskinen din hjemme med Photoshop eller iPhoto, for det er akkurat det en digital zoom gjør; de cropper/kutter til bildet og forstørrer det, ikke noe annet (men ofte dårligere enn du selv kan gjøre det etterpå).

 

Hva er et speilreflekskamera, kompaktkamera eller hybridkamera?

Her får du en liten innføring i hvilke kameratyper du har å velge mellom. Les fra starten da ikke alt blir beskrevet flere ganger: 

Hva er et speilreflekskamera: 

Et digitalt speilreflekskamera eller et systemkamera er bygget opp av to hoveddeler et kamera hus og et objektiv eller en linse (det er det samme). Inne i kamerahuset er det et speil som reflekterer lyset som kommer inn gjennom objektivet og opp i søkeren. Når du tar et bilde løftes speilet opp og lyset slippes frem til sensoren. De blir ofte kalt SLR Single-Lens Reflex camera  eller DSLR Digital Single-Lens Reflex camera.

Canon EOS 6D med EF 24.105mm L
Canon EOS 6D med EF 24.105mm L
Nikon D600 med 16-35mm zoom
Nikon D600 med 16-35mm zoom

Fordeler med digitale speilreflekskamera: 

 • Rask utløser – Når du trykker ned utløseren tas bildet umiddelbart. Da rekker du å ta bildet mens vesla smiler for første gang. Her får du ikke de 2-3 sekundene med ventetid som gjør at motivet forsvinner.
 • Rask autofokus – Skal du ta bidlder av unger som løper eller annet som beveger seg litt raskt, så er dette tingen.
 • Du kan velge akkurat hvilke linse du ønsker – Start med en standard zoom og se hva du trenger etter hvert.
 • God bildekvalitet – Kvalitet kan koste så her kommer ofte pris inn. Men ofte kan forskjellen mellom en dårlig linse og en god linse være mer avgjørende.
 • Større sensor– En stor sensor er kostbar å produsere, men gir bedre kvalitet på pikslene og bildene. Du får digitale speilreflekskameraer med forskjellige størrelser fra Four Thirds System som er 17,3 X 13mm (225mm2) helt opp til fullframe 35mm kameraer på 36X24mm (864mm2) Mens et kompaktkamera kan være helt ned i 5,76 X 4,29mm (25mm2). Så forskjellen kan være stor.
  Sensorstørrelse digital kamera
  Sensorstørrelse digital kameraer
 • Du har alt fra full auto til helt manuelt – Ofte er det godt at kamera velger hva det skal gjøre på full auto, men her har du muligheten til å overstyre, slik at du kan ta de bildene du virkelig ønsker.
 • Man kan vurdere dybdeskarpheten –
 • Serieopptak – Ofte er det lurt å ta flere bilder i serie for å få det ene som er perfekt. Husk at det ikke koster noe mer å ta mange bilder i dag, men et kamera med mye RAM, slik at du kan ta mange på rad, kan koste litt mer.
 • Det er mye ekstrautstyr slik at man får det man trenger – Trenger du en løs blits for å ta bedre bilder så kan du kjøpe det senere. 

 

Ulemper med digitale speilreflekskamera:

 • Kan være vanskelig å lære og bruke – Det kan være lurt å gå på fotokurs.
 • Store og ikke så lette å ta med seg på innerlomma –
 • Ofte litt dyrt – Du finner kameraer i alle prisklasser –

 

Hvis du vil lære å fotografere så anbefaler jeg at du kjøper et speilreflekskamera (eller et godt hybridkamera). Da blir det enklere å prøve ut og forstå ting du lærer på fotokurs. Slike kameraer har alle manuelle muligheter og litt til. 

Olympus EM-5
Olympus EM-5

 

Hva er et kompaktkamera:

Et lite kompakt digitalkamera som er enkelt å ha med seg. Du har ikke noe speil her, men ser enten et LCD-bilde fra sensoren eller så er det en målsøker på siden av kameraet som tilpasses til det du ser. Du har også en skjerm bak på men den er til å se på bildene etterpå, ikke til å fotografere med. 

Nikon COOLPIX P7700
Nikon COOLPIX P7700 – Blits er også en mulighet på enkelte kompaktkameraer
Canon PowerShot S110
Canon PowerShot S110

Fordeler med digitale kompaktkamera:

 • Alt er inkludert i selve kompaktkameraet – Så lenge du husker å lade kamera og sette tilbake minnekortet så har du alt du trenger.
 • Lite og lett – Du får grei plass i lomma og det er enkelt å ta med seg kameraet.
 • Alt er automatisk – Men noen kameraer har også gode manuelle innstillinger (mens mange har vanskelig tilgjengelige manuelle eller semi-manuelle muligheter).
 • Mange har god zoom – Men kvaliteten på glasset i linsen kan variere. Og hvis det er dårlig glass blir det bare verre når du har en stor zoom.

 

Leica D-Lux 6
Leica D-Lux 6

Ulemper med digitale kompaktkamera:

 • Liten sensor – Mange piksler er presset inn på liten plass. 
 • Tregt – Det tar ofte lang tid 2-3 sekunder fra du trykker ned utløseren til du kan ta bildet, så det passer dårlig til bilder på sportsfoto.
 • Ikke så rask autofokus – Du kan lett få uskarpe bilder eller ikke rekke å ta bildet du ønsker.
 • Man kan ikke skifte optikk – Hvis det er dårlig glass i linsen så har du ingen mulighet til å bytte bare den.
 • Ofte litt vanskelig å gjøre avanserte innstillinger –
 • Mange har ikke RAW-fil – Jpeg er fint og tar liten plass, men i dag er det ikke vanskelig å bruke RAW-fil. Du får mye bedre muligheter til å fikse på bildet etterpå. RAW er som et gammeldags negativ, mens Jpeg er som et lysbilde, det er ikke ment for å endres på.
 • Få bilder på serieopptak – Det kan være vanskelig å få bildet du ønsker når noe beveger seg.

I dag finnes det flere digitale kompaktkameraer som er støt- og vannsikre, dette kan være en stor fordel om det er barn som liker å se med fingrene i huset.

Olympus TOUGH TG-1
Olympus TOUGH TG-1 – Noen kompaktkameraer er klar for litt mer enn andre;)

Det finnes virkelig gode kompaktkameraer på markedet. De koster ofte litt mer enn de billige, men kvalitetsforskjellen er ofte større enn prisforskjellen. 

 

 

Hva er et hybridkamera:

[blockquote type=”blockquote_quotes” align=”left”]Mange kaller disse for speilrefleks uten speil.[/blockquote]Et digitalt hybridkamera vil mange si gir det beste fra DSLR og kompaktkameraet. Det er mindre og lettere enn speilreflekskameraet, men man har fjernet speilet, man har en elektronisk søker, man kan bytte linser og har tilgang på masse ekstrautstyr. Dette er virkelig the new kid on the block.

SONY NEX-5R
SONY NEX-5R
Panasonic Lumix DMX-GH3
Panasonic Lumix DMX-GH3

 

Fordeler med digitale hybridkamera:

 • Lite og kompakt – Med et hybridkamera får du mye kamera for plass og vekt.
 • Man kan bytte objektiv – Du kan starte med en standard zoom og utvide når du trenger andre linser uten å måtte bytte kamera
 • Raskere enn kompakt på utløseren (som oftest).
 • Større sensor enn på kompaktkamera – Men som oftest mindre enn på DSLR.
 • Masse ekstrautstyr – En løs blits gir masse muligheter for gode bilder.

 

Canon EOS-M
Canon EOS-M

Ulemper med digitale hybridkamera:

 • Ikke alle elektroniske søkere er like gode –
 • Ikke så rask autofokus – Måten autofokus er ofte bygd opp i et speilløst kamera er mye den samme som i et kompaktkamera. Men det finnes noen gode untak med rask autofokus.

 

 

Trenger jeg noe ekstra utstyr?

Du trenger et godt minnekort. Få kameraer kommer med minnekort i dag, men prisene er ganske lave. Man trenger ikke det raskeste kortet, men kjøp et fra et kjent merke. Det kjedeligå ha spart 50 kr når du mister bildene fordi du kjøpte et ukjent ”piratmerke” som var litt billigere. Husk å formatere kortet i kamera og ikke på PC-en.

En ekstern blits kan være en god innvestering. Med en ekstern blits unngår du røde øyne og får muligheten til å sende lyset i taket eller veggen slik at du unngår de typiske blitsbildene med mørke skygger bak.

Det er annet utsyr som ekstrabatteri og stativ som kan komme etterhvert.

Ekstrautstyr som batteri og minnekort
Ekstrautstyr som batteri og minnekort

Videofunksjon og HD-kvalitet

Mange av dagens kameraer har veldig gode videofunksjoner. Det som ofte er problemet er autofokus og lyd. Hvis du skal ta video kan det lønne seg å kjøpe et stort og raskt minnekort.

 

Gjør litt research 

Det finnes mange gode sider på nett hvor du kan finne informasjon om kameraer, ta gjerne en titt på testene. Da får du se bilder tatt med fotografiapparat og andres vurdering av hvilket kamera som vil passe for deg. 

 

Gå i butikken, hold i kameraet og finn ut hvilket kamera som passer deg

Et kamera må være godt å holde, jeg anbefaler deg virkelig å gå en tur i fotobutikken, snakke med de som jobber der og holde i kameraene. Se hva du liker i menyene og finner du frem på kameraet?

 

Hvilket kameramerke?

Også kommer vi til det du sikkert har lett etter; skal jeg kjøpe Canon, Nikon, Sony, Olympus eller noen andre? Mange som har linser fra et merke vil forståelig nok ikke drømme om å bytte kameramerke (ja, når jeg snakker med enkelte tror jeg de heller bytter kona…) 

Mitt svar er; finn ut hvilket kamera som passer for deg og din bruk og kjøp det!!! Men hvis det er en enkelt ting jeg skal si, så kjøp et kamera med en god linse. Og hovedregelen er jo større blenderåpning den har jo bedre er det. Så se etter f2,8, f3,5 eller f5,6. Jo lavere tall jo mer lys kommer inn på sensoren og jo bedre glass og mekanikk er det i linsen.

Men husk at det er viktigere hva og hvordan du tar bilder enn hvilket kamera du velger, så lær deg og bruke kameraet du kjøper.