Posted on

Hvordan ta et godt selvportrett

Tre selvportretter av jente

Selvportrett har fått en ny boom etter at sosiale medier gjorde sitt inntog. Mange av oss bruker webkamera på laptopen eller mobilkamera til å ta et kjapt selvportrett uten at vi legger så mye tanke bak bildet. Her kommer noen kjappe tips til å forbedre selvportrettet eller kanskje profilbildet ditt på facebook.

 

Tre selvportretter av jente
Foto© Sodanie Chea – Flickr.com CC BY 2.0

Vær deg selv og slapp av 

De beste bildene er de hvor man slapper av og er seg selv. Det er lett å prøve og være noen man ikke er på et bilde, men det blir sjelden bra. La heller tankene gå til noe du liker å gjøre, enten det er å være med venner eller reise, og du slapper av i ansiktet med en gang. Enkelt og greit ikke være selvopptatt! 

 

Kamera på strak arm

Selvportrett med arm i bildet
Foto© Caitlin – Flickr.com CC BY 2.0

Vi har alle sett det; bilder med kamera på strak arm og armen stikkende inn i bildet. Det hender nok at det fungerer, men alt for ofte ser det bare rart ut med blitsen rett i ansiktet. Det er også vanskelig å holde kamera stille på strak arm. Bruk heller litt vidvinkel og bøy armen. Ja, vi får litt forvrenginger i kanten av bildet, men de kan vi enkelt klippe vekk. 

Selvutløser gir selvfølelse 

Det føles godt å se et godt bilde av seg selv, gjør det ikke?

Og med selvutløser kan du legge fra deg kamera, komponere bildet og så trykke på knappen før du selv blir med i bildet. Problemet med mange selvportretter er at de ikke er komponert skikkelig. Så legg kameraet på noe eller finn frem et kamerastativ og komponer bildet. 

Selvportrett av mann i speil
Foto© Peter Burge – Flickr.com CC BY 2.0

Bruk speil eller vindu til å ta selvportrett

Det er moro å ta bilder av refleksen av oss selv, for det er jo slik vi ser oss selv. Skru av blitsen fordi det er svært sjelden blits fungerer når du bruker speil eller lignende. Du trenger derfor et rom med godt lys for å få et godt bilde. Tar vi bilder på frihånd, trekk pusten dypt, pust rolig ut og hold kameraet så stille som mulig.  

Ta bilde fra en morsom vinkel  

Det er viktig å leke og prøve ting, så hvorfor ikke ta bilder fra forskjellige vinkler. Alt for mange av oss har funnet en vinkel i speilet som vi liker å se oss fra. Problemet er bare at det er i speilet og ingen andre ser oss slik. Så prøv deg frem med bilder fra siden, oven- og nedenfra så kan vi få noen supre bilder som folk virkelig vil kommentere.

Stå i hjørnet

Bilde av jente i vindu
Foto© Emily Mills – Flickr.com CC BY 2.0

Vi er alt for ”flinke” til å stå i midten når vi tar bilder, vi vil jo passe på at vi kommer med på bildet. Men, ofte blir det mye mer spennende hvis vi kommer oss ut i kanten av bildet. Bruk gjerne en vegg eller noe annet til å skape dybde i bildet, ja vi kan jo faktisk så i et hjørne. 

Bruk detaljer til å fortelle en historie

Bilde av jente med maske som forteller en historie
Foto© Sodanie Chea – Flickr.com CC BY 2.0

Et selvportrett trenger ikke bare være pene ansiktsbilder. Det kan også være bilder som forteller en historie om deg. Om det er en detalj fra klærne våre, noe rart vi gjør eller hva som helst som forteller noe om oss selv, det er bare fantasien som setter grenser.  (det er forresten lov å vise at man er litt nerd i dag! 

Ta flere og bedre bilder!

Knips! Der er selvportrettet tatt og vi går videre…NOT! Ta flere bilder, gjerne med litt variasjon io uttrykk og vinkler. Slik vil vi ha mye større sjanse til å få et virkelig godt bilde av oss selv. Ikke gå for det første og beste, men brukt bittelitt mer tid så vil resultatet også bli bedre.   

Velg den rette bakgrunnen til selvportrettet

Den ideelle bakgrunnen hjelper til å lede øynene frem til ansiktet og understreker stemningen i bildet. Ofte er en nøytral, myk bakgrunn mye bedre enn hvor det skjer mye eller med sterke farger. 

Ofte ønsker vi en uskarp bakgrunn, slik at fokus trekkes mer mot forgrunnen og oss! 

Fokuser på øynene dine

Vi sier ofte at øynene er porten til sjelen, og i et godt selvportrett så er det viktig at øynene kommer godt frem, og er i fokus.  Det kan fungere bra når øynene ser i kamera men vi kan også  leke med å se forskjellige veier til vi er helt fornøyd.

Øynene er det naturlige fokuspunktet når vi ser på bildet, men de er også viktige for hvordan vi leser et uttrykk, og kan enkelt forstyrre et smil eller er en sinna mine. Pass på at øynene ikke avslører at du prøver å gi utrykk for noe annet enn det du virkelig mener.