Posted on 2 Comments

Sankthansaften – feiringen som forsvinner – hvor viktig er bilder for våre minner.

Midtsommer, Sankthans Sverige

De siste dagene har jeg snakket med venner fra Sverige og Latvia og de gleder seg til sommerens store fest. Midtsommer, jonsok, sankthans er sommerfeiringen som vi nordmenn nesten har glemt. I et mørkt vinterland som Norge har vi virkelig grunn til å feire at sommeren er her, at vi har lys nesten hele døgnet. Og for oss som liker å tegne med lys eller fotografere så må dette være vår dag!

Midtsommer, sankthans bilde Sverige

 

Riktignok så er ikke 24. juni den lengste dagen i året slik man trodde i gamle dager, men 20. eller 21. juni. Men sankthansaften 23. juni, som fra gammelt av var en våkenatt hvor vi brant bål og butikkene var stengt dagen etter, har de fleste steder i Norge svunnet hen til en liten grillkveld. Svensker sammenligner midtsommer med vår 17. mai hvor de danser rundt midtsommerstangen og jentene har blomster i håret. Både i Sverge og Latvia legger de feiringen til en helg for å kunne gjøre det til en virkelig våkenatt og feiring av lyset.

Men hva har så foto med sankthansaften å gjøre?

Midtsommer, sankthans Sverige

Jo, hvor mange fine bilder av sankthansbål har du sett? Jeg husker at jeg som gutt satt i båten ut gjennom Kvakenes tidig på kvelden, for så se et stort bål lyse opp himmelen. Og mine foreldre tok nok noen bilder hvor blitsen lyste opp litt av meg og bålet lyste opp litt mer, men jeg kan ikke huske et eneste av bildene og jeg tror ikke de ble noe fine.

 

 

Bilder en del av vår kultur

Bilder er en viktig del av vår kultur og når bildene blir ”gufne” så blir kanskje ikke minnene så supre heller. Men hos søta bror så har de nydelige bilder av smilende jenter med blomster i håret og dansende mennesker som ler og koser seg. Dette er bilder som man viser frem på mørke kvelder når man lengter etter solen.

 

 

Bilder formidler minner

Midtsommer, Sankthans Sverige

Så hvor mye har egentlig foto og bilder å si for minnene våre? Jeg tror det betyr mye. Jeg har aldri møtt min morfar som døde lenge før jeg ble født, men jeg føler jeg kjenner han fra utallige bilder min mormor har vist meg. Og jeg vet at jeg ligner på han så bildene gjør at minnene til min mormor lever videre. Og derfor er det så viktig å ta gode bilder for å bevare tradisjoner og mennesker vi vil minnes. Jeg tror at hvis vi hadde hatt bedre sankthansbilder på lik linje med de dansende damene i latviske nasjonaldrakter i grønne sommerenger, så hadde nok vi brydd oss mer om denne våkenatten. Bålet er her bare en del av det som mange mener er årets største fest. I Norge har sankthansaften bare blitt ”bålet” og mange steder er ikke det engang lov, selv på en tradisjonsrik dag som dette.

 

Hvordan bilder formidler gode minner?

Midtsommer, Sankthans Sverige Men hvordan tar man så gode bilder av et bål? Det er blitt litt enklere i dag med gode digital kameraer hvor man kan skru opp ISO uten at bildene sprekker helt opp. Men vi kommer ikke unna problemet med at bålet er så utrolig mye lysere en alt annet. Og vi vil jo ha kveldsstemmingen med, for det er jo sankthansaften vi feirer. Rådet mitt er å bruke blitz. Skal du ha mennesker med i bildet så trekker du de foran bålet og bruker blitz slik at de blir riktig eksponert og bålet bålet lyser opp mens naturen rundt blir litt mørkere. Tenk på at det er stemmingen du skal formilde, den varmen og gleden man har av sommernatten. Og sankthansbålet trenger ikke være med i alle bildene, smilende mennesker med jordbær i munnen kan være et vel så godt bilde. Utvid minnene om dagen fra bare å være en kveld med bål til en feiring av sommeren som det er i Sverige hvor alle disse bildene kommer fra.

Så hvorfor skal ikke vi nordmenn ha en like fin midtsommer som svenske?

Midtsommer, Sankthans Sverige

 

 

2 thoughts on “Sankthansaften – feiringen som forsvinner – hvor viktig er bilder for våre minner.

  1. Vad kul ni norrmännen tycker om våran tradition. Nu går vi ut og dansar runt majstången:)

    1. Hei Inger håper dere hadde en fin midtsommer kveld med bedre vær en i Oslo og fikk danset majstången og kost dere masse. Jeg må nok innrømme at jeg er litt misunnelig på deres midtsommer feiring.

Comments are closed.