Posted on

8 tips som hjelper deg og ta skarpe bilder

Vi ønsker alle skarpe bilder

Vi ønsker alle skarpe bilder men uskarpe/blurry bilder er noe av det mest kjedelige jeg vet. Man har vært ute og fotografert, kommer hjem og får bildene opp på Macen og trykker 100% og du kjenner haken detter neeeeed.

Men selv etter mange år med kamera som levevei, hender det at jeg får disse forferdelige irriterende bildene. Og det skjer jo alltid med det beste motivet! Men, det er enkle ting du kan gjøre for å redusere risikoen for uskarpe bilder. Men ikke glem at vi ofte ønsker deler av bildet ute av fokus men da vil jeg selv bestemme hvilke deler og hvor mye av bildet som skal være uskarpt.

Vi ønsker alle skarpe bilder

 

Bruk stativ for å få skarpe bilder 

Kamaerastativ gir skarpe bilder

Hvorfor får vi uskarpe bilder? Jo, vi beveger kamera! Det er ikke mer avansert enn det. Med et godt stativ kan vi ta skarpe bilder selv om vi trenger lang lukkertid. Dagens karbonstativer er stødige, men mangler ofte vekt til å holde det helt stille. Men, hvis du henger kamerabagen i kroken under søylen så blir de stødige som fjell.

Mitt råd for kjøp av stativ er: Kjøp et stativ du gidder å ta med deg, men ikke så lite at det ikke holder kameraet ditt. Og kjøp et kulehode og gjerne et ekstra hurtigfeste. Jeg kjenner flere fotografer som har mistet hurtigfesteplaten, og du kan selv tenke deg resten. 

Sett kamera på serie bilde for å få skarpe bilder

Det er ikke alltid mulig å bruke stativ, men hvis du setter kamera til å ta seriebilder og trykker ned utløseren vil bilde nr 3 og 4 bli skarpere enn de første i serien. Ta gjerne 8-10 bilder i slengen. Noe av bevegelsen i kameraet kommer fra speilet som spretter opp, og pekefingeren som trykker ned utløseren. Når du tar en serie med bilder så er fingeren din stille og du faller inn i rytmen til speilet. (tror du meg ikke så bare prøv) 

Finn frem jaktfølelsen for å få skarpe bilder

Et kamera skal holdes som en rifle (med en litt annen vinkel i høyre hånd) Ja, det kan se morsomt ut å holde kamera på strak arm, men det er egentlig bare dumt. Dette fører bare til uskarpe og dårlige bilder. Ja, kamera har en skjerm, men få søkeren inn til ansiktet og du kommer til å ta bedre bilder.

Og gjør en liten test nå: Hold opp høyre tommel på strak arm og finn et punkt å se mot og se hvor stødig tommelen er etter 30 sek (vær ærlig nå). Og kameraet veier litt så det blir fort mye mer bevegelse. 

Av og på med stabilisator så unngår du uskarpe bilder. 

Bilde stabilisator gir skarpe bilder

Dagens objektiver har veldig gode bildestabilisatorer hvor det er små gyroer som justerer linseelementene slik at bildet som vises på bildesensoren blir skarpt. Ofte kan du tjene to ekstra stopp på lukkertiden. Men, det kan være lurt å skru av og på stabilisatoren når du trenger den, da noen linser ikke er like skarpe når den er på. Stabilisatoren tar ekstra batteri og hvis du tar opp video så får du ofte en liten ekstra lyd på opptaket som ikke er like morsom.

Ja, hva er det nå med det ekstra stoppet med tid? Jo, et stopp er dobbelt så lang tid, så la oss si at du trenger 1/30s f4 for å få nok lys, men det blir ikke skarpt før du har 1/125 f 4. Med stabilisator klarer du likevel fint å få det skarpt på 1/30s. 

Husk at brennvidde og lukkertid henger sammen

Det kan enkelt sies at du kan holde kamera støtt når tiden er kortere enn lengden på objektivet. Så hvis du må ha 1/60s lukkertid så blir det skarpt med 50mm, men ikke med en 70 mm. Telelinser krever mer lys for å få skarpe bilder enn vidvinkel. Selv om vi har zoom linser så kan vi heller bevege oss nærmere og bytte linse til en vidvinkel for å få et skarpt bilde. 

Øk ISOen for å få den perfekte eksponeringen

Når lukkertiden er så viktig for å få skarpe bilder, så vil det hjelpe å øke ISOen slik at man kan justere lukkertiden. Ikke vær redd for å gå høyere enn 400 ISO. Dagens digitalkameraer er blitt bra selv ved vedlig høy ISO. Og det ser mye bedre ut med et bilde med litt ISOstøy, enn et bilde som bare er uskarpt.

Ikke rør kamera så får du skarpe bilder

Fjernutløser gir skarpe bilder

Selv om du bruker stativ kan det bli vibrasjon når du trykker ned utløseren. Ved enten å bruke snorutløser eller tidsutløser så unngår du denne vibrasjonen som kan ødelegge det nydelige nattbildet ditt.

Len deg mot en vegg eller bruk noe som stativ

Har man ikke mulighet til å bruke stativ så hjelper det å lene seg mot en vegg, eller legg kamera over en gren. Dette vil redusere vibrasjonen både i deg og kamera. Det kan se litt dumt ut, men som oftest så finner man noe man kan bruke hvis man bruker fantasien litt.

Noen ganger kan uskarpe bilder være bra. Jeg har selv hatt utstilling hvor ingen av bildene var skarpe (og fått god kritikk i bladet Fotografi). Og som min gode gamle fotolærer fra Rochester sa; skal du kutte hodet av noen, så gjør det skikkelig. Ikke et lite kapp i hode, men halshugg dem med overlegg, så går det bra!