Registrering av elever ved samarbeidene skoler

[no_access]

Er du allerede registret!

Du må logge inn for å kunne se innholdet 

PayPal har problem med Safari så bruk Firefox eller Explorer hvis du får problemer med betaling. Denne registreringen er kun for deg som har kupongkode som dekker hele kursdeltakelsen fra skolen din. Hvis du ikke har en kode fra skolen din så klikk her! [ym_register id=7 flow=7] [/no_access]

[private]

Velkommen til fotoutfordringen

Vi har valgt lang lukkertid som første fotoutfordring dere er med på, helt bevist. Alt for ofte ser vi etter skarpe ”fine” bilder, og er det ikke skarpt, så er det ikke noe godt bilde. Men vi glemmer at bilder skal fortelle et budskap, ofte hjelper en lang lukkertid oss å skape et bilde som er noe mer enn et stoppet øyeblikk. Den lange lukkeren trenger ikke være veldig lang for å la noe bevege seg i bildet, slik at vi får en følelse av fart og liv i bildet.

Men bildet trenger ikke være uskarpt med lang lukkertid. Det kan ha deler i bildet hvor du følger noen, slik at de er skarpe, og en bakgrunn som er uskarp. Du kan bruke den lange lukkertiden til å få frem ting ute om kvelden med en eksponering på 3 sekunder, og hvorfor ikke ha noen som går igjennom bildet, så har du et spøkelse. 

Om du bruker en lukker på 1/30 sekund eller flere sekunder får du forskjellige resultater og vi ønsker og se forskjellige typer bilder hvor du har brukt en lang lukkertid til å skape bildet.

I foto så har vi den hellige treenighet lukker, blender og ISO, – det er disse tre som skaper bildet. Hvis du endrer på en av disse endrer du på utrykket på hele bildet, det blir lysere eller mørkere, men hvis du endrer på to av dem kan du få et bilde som er perfekt eksponert, samtidig som du endrer på utrykket i bildet.

Alle tre påvirker hvor lyst og mørkt et bilde blir, men her er noen andre ting og tenke på. 

Lukker: Avgjør om noe står stille eller beveger seg i bildet. Her brukes deler av et sekund eller sekunder. Så du får mer bevegelse med 1/8 dels sekund enn med 1/60 dels sekund.

Blender: Hvor stor del av bildet som er skarpt. Lavt tall gir et lite område som er skarpt. Høyt tall gir et stort område som er skarpt. Så f11 gir et større område skarpt en f4.

ISO: Hvor mye lys trengs det for å eksponere bildet, hvor lysfølsom er sensoren. Jo høyere tall jo mindre lys trengs det for å eksponere bildet, men et høyt tall gir også mer støy i bildet. Så er det viktig at bildet er klart uten noe støy så velger du  ISO 100 og ikke ISO 1600. 

Hva skjer når:

Riktig eksponering er: 1/60 sekund f/8 (blender) ISO 400. Men du ønsker en lenger lukker på 1/15 sekund for å oppnå dette kan du enten stille på blenderen eller ISO. Hvis du stiller på blender påvirkes dybde skarpheten og noen ganger er det ok. Mens andre ganger er det bedre og bruke ISO og beholde skarphetsområdet.

Så hvilke innstillinger får du hvis du endrer på bare blender og hvilke får du hvis du endrer på bare ISO? (du finner svaret i en av videoene)

Oppgave:

Sett deg ned og tenk hvordan kan jeg bruke lang lukker tid til å skape et bilde som forteller en historie. Lag en liste på minst fem motiver, før du bestemmer deg for hvilke bilde du ønsker og lage. Og hvis du lager flere bilder er det helt supert, for du kan delta med flere bilder i Se og Lær Fotokurs sin fotoutfordring.

Linker til sider med kursvideoer

Eksponering 

Lukkertid.

Innlevering:

Innen mandag 16.9 kl 16.00 på www.seoglaer.no/fotokursforum/fotoutfordringen/ 

Tar du bedre bilder en elever på andre folkehøyskoler? 
 
Lykke til hilsen 
 
Peder og Sture

 

[/private]