Posted on

Hvordan ta bedre mobilbilder

Mobilbilde av kongeskipet

Vi gjør det alle sammen, tar mobilbilder  – ja fotograferer med telefonen. Men blir de alltid like gode? Her kommer 10 enkle tips som hjelper deg å ta de gode mobilbildene du ønsker å dele med andre.

Mobilbilde av kongeskipet

 

Delta i Fotoutfordringen ”Mobilbilde” Tirsdag 1211.2013 til Mandag 9.12.2013

Rens mobilkameraobjektivet

 

Det høres nok banalt ut, men jeg starter med det viktigste: Rens objektivet på mobiltelefonen din før du tar bilder (eller en gang i blant). Vi er flinke og setter på linsedeksel på kamera når det ikke er i bruk, men mobilkameraet ligger løst i buksa og får fingeravtrykk og smuss på seg hele tiden. Hvis det er fett og smuss på objektivet så blir ikke bildet skarpt. Bruk gjerne brillerens eller objektivrens slik at det ikke ligger en hinne igjen etter vaskingen.

 

Ta bilder først, legg på effekter etterpå

 

Ta bilder først

 

legg på effekter etterpå

Vi elsker alle de fine effektene vi kan få når vi tar mobilbilder, men legger du på effektene med en gang har du ingen mulighet til å endre bildet. Det finnes masse gode apper som gjør at du kan legge det på senere. Del gjerne hvilke apper du bruker i kommentar feltet under!

 

Ikke Zoom inn,  gå nærmere

 

Det er kult å kunne komme tett innpå, men de aller fleste mobilkameraet har en digital zoom. Det som egentlig skjer er at den bare tar det samme bildet, kutter vekk sidene og forstørrer midten, så blir kvaliteten dårlig. Bruk heller beina og gå nærmere,  hvis du ikke kan det så gjelder tipset over om å gjøre det senere. Hvis du er så heldig å ha et mobilkamera med optisk zoom så bruk den gjerne,  men husk at hvis det ikke står uttrykkelig at det er optisk zoom så er det en digital zoom.

 

Ha nok lys på motivet

De fleste mobilkamera tar gode bilder når det er nok lys, men du verden så dårlige bilder de kan ta hvis det er lite lys. Ofte kan vi få bedre bilder hvis vi flytter litt på oss og slik at motivet får lyset pent inn på seg.

 

Pass på at det er nok lys på motivet her er et mørkt bilde av Peder

Hold mobilkameraet stødig

Den viktigste og mest irriterende grunnen til uskarpe bilder er at vi beveger oss. En mobiltelefon er ofte ikke så enkel å holde stille, så hold telefonen med begge hender og hold den nær kroppen.

Bilde av fjord i lite lys tatt med støtte for at det skal bli skarpt
Et bilde i så lite lys ville ikke vært mulig hvis mobilkameraet ble søtet mot vindus karmen.

Det kan være lurt å støtte mobilkameraet mot noe fast, som en vegg eller et bord slik at det er stille. Og husk jo mindre lys jo mer stille må kamera være.

 

Ha alminnelig folkeskikk når du tar mobilbilder

“Men jeg tar jo bare noen bilder!” Vi har kamera med oss hele tiden, men det er ikke alt som egner seg gjengitt og delt videre. Det er faktisk ikke alt vi har lov til å ta bilder av og bruke som vi ønsker. Mange har i en årrekke klaget på paparazzier, men gjør selv skikkelige overtramp når de “bare tar bilder med mobilen” og det uten og tenke over det. Er du i tvil om du kan ta et bilde eller dele et bilde, så spør dem som er på bildet før du gjør det! Og tenk deg gjerne om en gang ekstra før du deler det.

 

Ta masse bilder og eksperimenter

Mobilbilde av  lekehund
Dette er et bilde jeg aldri hadde tatt med film men med et mobilkamera så ble det et artig lite minne.

Det koster ingen ting ekstra å ta to bilder til, så hvorfor ikke gjøre det?  Så prøv å ta flere bilder fra forskjellige vinkler og husk fotoglede! Hva med et bilde fra froskeperspektiv hvor vi får himmelen som bakgrunn? Det eneste som stopper deg er fantasien (nesten).

 

Bruk blits når du tar mobilbilder

ISO er noe vi ofte helt glemmer når vi tar mobilbilder, for det er jo ingen innstiling for det. Men mobiltelefonkameraer har ofte veldig lav ISO så vi trenger my lys. De har også dårligere dynamikk slik at det lettere brenner ut eller blir helt sort.

Når vi bruker blits så kan vi både sørge for at det er nok lys og vi kan lette opp i skygger slik at vi ikke bare ser halve ansiktet.

 

Komponer bildet før du tar det

Jeg vet det høres kjedelig ut men hvis du ser litt ekstra på skjermen før du tar bilder og flytter deg litt slik at bakgrunn passer bedre inn bak personen kan du få mye bedre bilder. En rotete bakgrunn kan lett ødelegge for et godt forelsket smil, og hvem vet om det er hun du skal tilbringe resten av livet med?

Vi har alle hørt om det gyldne snitt, og ofte kan det være lurt å ha dette i bakhodet. Hvis du tenker deg at vi deler bildet i tre like deler i bredden og i høyden så er det gyldne snitt der hvor disse linjer møtes. Hvis vi plasserer motivet i midten av bildet blir det ofte statisk og kjedelig.

[/vc_column_text] [vc_row_inner] [vc_column_inner width=”1/2″] [vc_column_text el_position=”first last”]

Last ned en fotoapp

Det er mange supre fotoapper som kan hjelpe oss til å ta enda bedre bilder, eller gjøre bildene mer spennende. Det finnes apper som fikser farger og gjør de mer normale og så finnes det mange effekt apper hvor vi kan legge på forskjellige effekter for å gjøre bildene  mer spennende.

 

Kult bilde tatt med mobilkamera og efektapp

 

Bilde av is tatt med mobil photoapp

 

Finn frem et skikkelig kamera

Mobilkameraer er ikke så gode som et skikkelig kompaktkamera eller et speilreflekskamera, så hvis du vet på forhånd at du kan komme til å ta bilder du virkelig ønsker å spare på bør du ta deg bryet med å ta med deg et skikkelig kamera. Ofte ser mobilbildene kjempefine ut på mobilen og på datamaskinen, men når du skal printe dem ut og gi bestemor et superminne om gulljenta si så ser det ofte ikke så bra ut

Men husk har du med mobilen har du ingen unnskyldning for ikke å ta bilder for du har jo mobilkamera med deg!

Jeg hadde ikke med meg noen kamera på vei til et møte. Men mobilkameraet hadde jeg med meg.
Jeg hadde ikke med meg noen kamera på vei til et møte. Men mobilkameraet hadde jeg med meg.

Har du noen gode tips til hvordan du tar gode mobilbilder eller en favoritt app eller fem så fortell oss det gjerne i kommentar feltet under.