Posted on

Hvordan ta bedre vinterbilder

8 Tips til gode vinterbilder i snø og kulde

Bruk eksponeringskompensasjon for hvite vidder

Vinterbilde av snøflak
Foto © Alaina McBride Flickr.com

Når vi fotograferer ute i vintersolen, er det både hvit snø, og lyst over alt. Det vi ønsker er hvit snø, hvor vi ser detaljer. For å få det bør vi overeksponere med +0.3 eller +0.7. Selv om kameraene blir smartere og smartere har de fremdeles ofte problem med å forstå at du ønsker hvit snø. Så du må fortelle kameraet at det er dette du ønsker for å få gode vinterbilder.

 Hold kamerabatteriene varme

Hold kamera batteriet varmt
Foto© Peder Songedal

Batterier mister mye av effekten sin når det er kaldt, og mange kameraer kan miste 50-60% av effekten. Hvis du har flere batterier er det lurt å ha ett batteri tett inn mot kroppen, ikke i sekken men i innerlommen.  Hvis du kun har ett batteri, ta det ut og legg det inntil kroppen når du ikke fotografer slik at kamerabatteriet beholder effekten. 

Dugg på linsa ødelegger bilder

Pose rundt kamera
Foto© Peder Songedal

Kulden kan by på problemer selv når vi kommer inn i varmen, for kondens og dugg kan skape problemer både for objektiv å kamera. Så før vi går inn, er det best å legge kamera og objektiver i en plastpose eller du kan la det ligge i kamerabaggen med objektivdeksel på. På denne måten kan kamera raskt og trykt bli temperert, uten at det blir fuktig. Da unngår du problemet med at det vil ta lang tid før du kan ta bilder inne, eller bevege deg ut igjen, – husk at dugg inne blir til is ute.

Bruk kameravennlige hansker

Et kamera har mange små knapper og hjul, og vi trenger dessuten å holde kameraet stille. Det finnes hansker og votter hvor du kan ta ut fingerende slik at du enkelt kan justere kameraet, men det beste er nok hansker med et godt grep slik som de elektrikere og andre håndterere bruker når det er kaldt. Da får du godt grep samtidig som hendene holder seg varme og du holder kameraet støtt.

Fang snøfallet

Bilde som viser snø som faller på kvinne
Foto © eddiephotograph

Noe av det flotteste vi kan ta bilder av om vinteren er et nydelig snøfall. For å få de beste og mest uttrykksfulle bildene er det lurt å bruke et teleobjektiv. Dette er slik jeg vil ta et snø portrett:

  • Bruk 200mm
  • Bruk stor blender. Prøv med f/4.5 -5.6
  • Bruk rask lukker 1/400 sekund eller RASKERE

Det vi ønsker er et bilde hvor snøflakene som er nær kameraet blir store og vises godt foran personen, mens de som er bak blir søte og små. Slik skaper vi en nesten magisk vinterfølelse. Den lave dybdeskarpheten bringer personen i fokus selv om det er mye snøfnugg rundt.

 

 

 Når tar du de beste vinnerbildene?

Foto © Umberto Salvagnin Flickr.com

Foto © Umberto Salvagnin Flickr.com

 

Det finnes intet lys som det ved soloppgang, og solnedgang.  Men for det meste så er det på en tid av døgnet hvor de fleste av oss ikke er våkene. Men på vinterturer står solen så sent opp å går så tidlig ned at vi alle har muligheter til å få det nydelige lyset. Den 15 februar står solen i Oslo opp kl. 7:55 og gå ned kl. 17:08 så det er ingen unnskyldning for ikke å ta noen bilder.

Hold utstyret tørt under et snøtrekk

Hvis du fotograferer mye ute om vintreren, kan det være lurt å investere i et regn- / snø-trekk slik at du minsker sjansen for at kamera skal bli ødelagt. Dagens kameraer består av avansert digital teknikk, og liker overhode ikke fuktighet. Et trekk trenger ikke være dyrt, – du kan få tak i det fra ca. kr 400,- . Og hvis du ikke har tilgang, så lag ett av en plastikkpose, ikke like godt, men det kan redde kamera.

Hold deg varm

Og til sist det viktigste, hold deg selv varm. Noen sier man skal lide for kunsten men jeg tror ikke vi får bedre bilder om vi rister av kulde, enn om vi har kledd oss etter forholdene.

Lykke til! 

PS Vil du lærer mer om vinterbilder så se på vårt fotogrunnkurs.