Posted on

10 Fototips til deg som ønske gode sommerbilder

Nå skinner solen ute og motiver for gode sommerbilder er overalt. Med disse 10 enkle tipsene vil du kunne ta sommerbilder som du kan glede deg til å vise venner og familie når solen ikke skinner.

 

Fototips 1 Ha med deg kamera

Ha alltid med deg kameraet slik at du kan ta gode sommerbilder.

Det er vanskelig å ta gode sommerbilder uten kamera og hvor ofte har du ikke sett ungene gjøre noe helt utrolig eller den rareste personen du noen gang har møtt.  Og du har ikke med deg kamera…ja, vi har jo mobilkamera, men det har ikke den riktige kvaliteten eller mulighetene som et ekte kamera har. Men, hvis du har med deg et lite kompaktkamera i lomma har du muligheten til å knipse noen bilder og du får de gode sommerbildene som du kan dele med venner og famille.

Fototips 2 Lad kamerabatteriene

Husk og ta med deg ladet batteri og minnekort

Ja, jeg vet det høres selvfølgelig ut, men det kan skje for den beste av oss. For det er ikke moro å stå i parken og prøve å forklare din bedre halvdel hvorfor du ikke ”vil” ta bilder! (og jeg nekter og si hvem av mine venner som nettopp har opplevd dette;) Og nok minnekort skader heller ikke for å unngå feriekrangelen og heller ha varme minner og gode sommerbilder når det snør ute.

 

Fototips 3
Ta mange bilder

Når du først har med deg kamera så ta mye bilder. Den beste måten og ta bedre bilder på er å ta mange bilder. Jo, et Se og Lær fotokurs hjelper, men hvis du ikke tar bilder så hjelper det lite. Men husk, selv om du tar mye bilder så trenger du ikke vise fram alle bildene. Ta mange bilder og kast mange bilder et godt motto.

 

Fototips 4 Ta bilder når folk ikke venter detTa bilder hel tiden og når folk ikke venter det så får du det gode sommerbildet

Ja, noen blir litt sure når de ikke får stelt håret sitt og satt opp standardsmilet sitt før du tar sommerbilder. Ta bilde når far nyter kaffekoppen og ser ut som han ikke har en bekymring i livet, når mor nyter solen eller når ungene er på vei til å gjøre noe ugagn;) Det er ikke de oppstilte bildene med påtvunget smil hvor vi viser hvor fin ferie vi har hatt som bringer frem de gode minnene og følelsene. Naturlige bilder er ofte de beste og mest meningsfylte bildene du kan ta.

 

Fototips 5 Gjør mennesker til en del av severdigheten

Vi må jo ta bilder som viser at vi har vært der, men vi kan prøve å gjøre de litt mer spennende. Flytt menneskene ut til siden og bruk dem til å ramme inn motivet. Legg kameraet på bakken og la alle legge seg ned på bakken og se i kameraet mens vi har fjellet over dem, eller hold ut hånden og la Eiffeltårnet hvile i din hånd. Det er sommer så lek litt, foto skal være moro, ta sommerbilder som ikke folk forventer og prøv mange forskjellige ting så kommer de ekte smilene.

 

Fototips 6 Ned på kne opp i tre!Ned på kne opp tre så får du de gode bildene som ikke alle har.

Vi ser alt fra vår øyehøyde, men hvis du går ned på kne så ser ting mye mer spennende ut. Barn elsker det når du kommer på deres nivå! Og når klatret du sist i et tre? Neida, du er ikke for gammel til det, bare tenk på Arne Næss så går det bra. Ta deg det lille ekstra bryet med å flytte deg og du vil få gode sommerbilder som ikke alle har.

 

Fototips 7 Ikke bare ta bilder i sola

Ja, vi elsker sol og det har ikke vært nok av den i år, men for foto er skyggen ofte mye bedre. Lyset i skyggen er mye bløtere så du unngår skygger i ansiktet og mysende personer. Og hvem liker vel å få pandaøyne? Flytt venner og familie bort i skyggen når du skal ta sommerbilder og du kommer til å bli overrasket over hvor mye bedre bilder du vil få. Og hvis det faller litt strølys fra solen gjennom bladverk kan dette bli et ekstra fint lys.

 

Fototips 8 Ta bilder av de små ting

Ta bilder av de små ting
Vi husker selvfølgelig å ta bilde av pyramidene og ungene, men hva med de små ting som favorittleken eller det rare godteriet som gjorde at ansiktet vrengte seg litt før det smakte så herlig.  Kom deg tett på og ta bilder av ansiktet og godteriet så har du bildene som fyller ut historien. Og ikke glem å ta sommerbilder når noe går galt, for som oftest så ler vi av det senere.

 

Fototips 9  Ikke bruk auto hele tiden

Kameraet mitt står hele tiden på auto…ja, mens det ligger i bagen sin. Ofte skaper ikke det de beste bildene. Noe av det viktigste på et Se og Lær fotokurs er å lære og tenke hvordan du ønsker bildet. Ønsker du en uskarp bakgrunn på portrettet eller alt like klart og fint? Har du lite lys og vil ha med lyset fra bålet eller barn som løper? For alle disse tingene trenger du forskjellige opptaksmodus. I dag trenger man ikke bruke manuell, siden de fleste kameraer har ferdige settinger som sport, nattbilde, portrett eller landskap. Prøv  deg frem med disse og du vil raskt få bedre bilder.

 

Fototips 10 Tenk på bakgrunnen

Bruk zoom og kom nær den du tar bilde av
En uskarp bakgrunn er ofte fint slik at personene kommer frem. Men pass på så du ikke ødelegger det gode bildet av bestemor med en stor busk ut av hodet hennes, eller halshugge onkel med en telefonlinje.  Selv om det noen ganger kan være moro å bruke bakgrunnen til å skape morsomme sommerbilder.

 

Fototips 11 Bruk zoom

Ja, jeg vet jeg sa 10 fototips, men det er jo sommer og været har ikke vært det beste, så et ekstra tips kan ikke skade. Ikke fall for fristelsen å ta alle sommerbilder med en brennvidde. Bruk zoomen på kamera til å ta noen spennende vidvinkel bilder. Ikke alle vil takle det, men portretter med vidvinkel kan være supermorsomme. Eller bruk tele slik at du kommer tett innpå når du tar portretter uten at de føler at du står opp i nesen på dem. Foto har mange muligheter, men ingen fasit.

 

Lykke til med sommerbildene dine.