Posted on

Hvordan ta gode bilder med stearinlys

Bilde tatt med stearinlys

 

Du kan ta like gode bilder med stearinlys som med en dyr studioblits, for det er ikke utstyret som tar de gode bildene, det er hvordan du bruker utstyret som betyr noe. Det er enkelt å ta bilder med masse lys, men det er skyggene som skaper stemmingen, så slå av blitsen og finn frem noen stearinlys. Stearinlys er en levende og leken lyskilde som har en varme og glød som ikke er lett å få til med en studioblits og stearinlys egner seg derfor godt for gode portretter.

Bilde tatt med stearinlys
Foto tatt med stearinlys Foto© Becca – Flickr.com

 

Skru av blitsen

Dette er ikke et råd jeg gir ofte, men for å få de gode varme stemningsbildene må du skru av blitsen, som ellers lett ødelegger det naturlige lyset i et rom. Et stearinlys gir så lite lys at selv om du skrur blitsen langt ned, så vil den dominere. Du lærer mer om å kontrollere blitsen i vårt fotogrunnkurs.

Fotografi tatt med stearinlys
Fotografi tatt med stearinlys Foto© Becca – Flickr.com

 

Bruk stativ for å få et godt skarpt bilde

En stor utfordring med å bruke stearinlys er å holde kameraet stødig. Et godt stativ er en god investering, men du kan også legge kamera på et bord eller noe annet for å få det stabilt. Det er også lurt å bruke tidsutløser, eller snorutløser, slik at du ikke beveger på kameraet.

 

Bruk flere stearinlys

Det er ikke lett å få et klart og fint bilde hvis alt er mørkt, så for å få litt spillerom når det gjelder ISO og eksponering er så er det lurt å bruke flere stearinlys.

Bruk flere stearinlys for å ta det gode bildet.
Bruk stearinlys for å ta det gode bildet. Foto© Eddy Van 3000 – Flickr.com

 

Lampelys

Helst vil jeg sku av alt lampelys, men noen ganger kan du også bruke litt lampelys (bruk dimmer) i rommet for å lette opp hele eller deler av rommet. Men pass på at det ikke er mye, for det vil ødelegge stemmingen. Ta gjerne bilder både med og uten lampelys, så ser du lett hva som skjer. Lyset fra månen kan ofte fungere godt.

Bruk lampelys som en del av bildet
Bruk lampelys som en del av bildet. Foto© kris krüg– Flickr.com

 

Unngå harde skygger

Hvis alle lysene står samlet vil du få en hard overgang mellom lys og skygge, dette kan skape virkelig kule bilder og gi et røft og maskulint utrykk. Hvis du sprer lysene litt utover rommet, vil lyset bli bedre fordelt utover ansiktet, og vi får et mykere og penere bilde. Bruk gjerne litt flere lys på den ene siden slik at du får litt forskjell på den mørke og den lyse siden, men pass på at det ikke er for stor forskjell. Ofte trenger vi ikke hele rommet med i bildet. Og jo nærmere du plasserer lysene til personen, jo færre lys trenger du. Så den gode regelen om å gå nærmere gjelder her også.

 

Be personen sitte helt stille

Hvis du tar bilder av mennesker er det viktig å be personen sitte helt stille slik at han blir skarp og fin.

Bruk stearinlys for å ta det gode bildet
Bruk stearinlys for å ta det gode bildet. Foto© Chris Darling – Flickr.com

 

Hvordan få fine farger på bildene

Vi ønsker den varme gode fargen som stearinlysene gir, så ”Auto” hvitbalanse er ingen god ide. ”Auto” hvitblanse vil gjøre alt for å fjerne det varme lyset og gjøre det nøytralt. Prøv deg litt frem, ofte fungerer dagslys fint, men aller best er det om du bruker RAW slik at du kan finjustere på datamaskinen.

Bruk syggene som en del av bildet.
Bruk syggene som en del av bildet. Foto© Shezamm – Flickr.com

 

Eksponeringstid

Når det er lite lys så trenger vi en lengre eksponeringstid. Men vi ønsker ikke alt for lang tid slik at ting beveger seg og blir uskarpe. Hvis vi bruker for lang tid vil også stearinlyset ”brenne ut” og bli en hvit prikk i bildet ditt.

Med eksponeringstiden velger du hvordan bildet skal være.
Med eksponeringstiden velger du hvordan bildet skal være. Foto© Phil Whitehouse – Flickr.com

 

ISO – en ridder i skinnende rustning

I dag er ISO blitt mye bedre på mange kamera. Bare for litt siden ville jeg sagt at ISO 400 var det høyeste du burde gå, men i dag kan mange kameraer ta gode bidler med mye høyere ISO. Men hvis du bruker lang lukkertid eller har mye mørkt i bildet, så gir også høy ISO mer støy. Ikke bruk høyere enn nødvendig og prøv deg frem med ditt kamera.

 

Prøv deg frem

Der er alt for lett å si sånn skal jeg gjøre det, men prøv deg frem. I foto som i mye annet er det viktig å kunne litt for å kunne bryte reglene. Så bruk dette som et utgangspunkt og det kan hende du ender opp med ett lys, holder kamera på frihånd og får akkurat det bilde du ønsker deg!