Posted on

Hvordan ta vare på digitale bilder på en sikkermåte.

backup av bilder for å kunen få tilbake bildene

 

Backup av bilder og data er ikke morsomt, men superviktig. For hva gjør du hvis huset brenner eller du har innbrudd? Mister du også minnene dine fra tiden når ungene var små, eller den siste turen med mormor? Det viktigste for å ta vare på digitale bilder, er at det er så enkelt og automatisk som mulig. Vi kan enkelt og (nesten  helt) gratis gjøre det på samme måte som Google og Adobe. 

backup av bilder for å kunen få tilbake bildene

 

Alle gode ting er tre for sikker backup!

Det er lett å tenke; jeg har jo lagret bildene online så dette har jeg fiksa, og så går firmaet konkurs eller noe annet skjer. Eller, jeg har jo en ekstra harddisk i naborommet, men hva om det skjer en datafeil som ødelegger dataen eller huset brenner ned? 

Folk sier faktisk at bilder er noe av det de ønsker de hadde reddet ut når huset brant.  Så det er viktig å lagre bildene enkelt og automatisk på flere steder. Jeg har bildene mine på maskinen min, en ekstern harddisk og via internett hos en venn. Jeg kan rulle tilbake en uke eller 6 måneder hvis noe galt har skjedd, for den lagrer ikke bare filen men også flere versjoner av den. Og for å være ærlig så har jeg mistet bilder før jeg begynte og gjøre dette skikkelig. Men, CRASHPLAN  har faktisk reddet meg fra å miste data, og jeg kunne enkelt legge dataene tilbake på maskinen, nesten uten å svette. Det finnes flere andre gode løsninger, men dette er den jeg selv har brukt i flere år og er godt fornøyd med.

 

Lagre bildene dine skikkelig med en gang

 Når du laster inn bildene på maskinen, pass på at du ikke sletter bildene på kortet fra datamaskinen, men formaterer det i kamera. Dette minsker sjansen for at noe går galt neste gang du tar bilder. Når du lagrer bildene på maskinen er det lurt å lage et system slik at du enkelt kan finnen tilbake til bildene dine. Og husk at du aldri skal jobbe på originalfilene. For hvis du skriver over originalfilen har du aldri noen mulighet til å starte på nytt med bildet. 

 

Steg 1:  Lagre originalfilen på datamaskinen og ikke bruk den til noe annet enn å åpne den for å lage en ny bildefil.

 Før du sletter minnekortet er det viktig at bildene er lagret minst to forskjellige steder.

En ekstra kopi av bildene hjemme hos deg selv 

Jeg bruker CrashPlan både til å lagre og ta backup automatisk hjemme hos meg selv. 

Steg 2: Bildene lagres automatisk på en annen harddisk

 Harddisker er begynt å bli rimelige og hjemme har jeg stuet vekk en gammel datamaskin med ekstra harddisker som tar backup via hjemmenettverket. Så hvis jeg gjør noe galt med en fil og vil gå tilbake et steg, eller en feil skjer, kan jeg raskt få tilbake bildene mine og andre filer. 

 

Supersikring av fotografiene dine hos en venn eller i skyen

Og så det som kan gjøre dette helt gratis nemlig låne litt harddiskplass hos en venn. Jeg sender  automatisk filene til en venn i en annen del av Oslo, som også låner litt harddiskplass hos meg til sin backup. Hvis jeg trenger tilgang til disse filene kan jeg enten hente de ned via internett eller gjør noe så godt å gammeldags som å gå på besøk! I tillegg betaler jeg litt for å lagre noe i skyen hos CrashPlan slik at jeg har en ekstra super sikring.

Steg 3: Oppbevar en backup slik at huset kan brenne ned

Og man trenger ikke super internettlinje, for med CrashPlan velger man selv når og hvor mye data som skal sendes til de forskjellige lagringsplassene. Så backupen din kan godt stå å jobbe når du sover.  

Men, jeg vil jo ikke at noen skal se på bildene mine! Og det trenger du heller ikke la noen gjøre (hvis du ikke vil da). For CrashPlan bruker forskjellige typer kryptering opp til 448-bit, og du velger selv hvor godt du ønsker å sikre dataene. Men, husk at glemmer du passordet så får du ikke tilgang til filene. 

Trenger man like god backup av alt?

Det er supert å kunne få tilbake alle data hvis noen stjeler laptopen, men det er ikke alltid så lett og få en god backup på farten. Jeg har satt opp MacBooken slik at bare noen foldere tas backup av på dagtid, og hvis jeg ikke er på godt nettverk. Slik får jeg hele tiden backup av de viktigste tingene raskt. 

 

Men jeg har det jo hos?

I dag lagres jo mail og mye av dokumenter i skyene, så det er lett å tenke at man ikke trenger en backup av det. Eller jeg har lagt inn bildene mine hos …. Hvis du leser den fine skriften så finner du nok noen unntak som sier at de ikke har noe ansvar. Og selv om jeg tror det går bra for de som har bilder hos FotoKnudsen, som gikk konkurs, så er det bedre å være helt sikker.

 

Men hva med store mengder data

 Hvis jeg kommer inn med mange bilder, tar det lang tid å få en god backup via internett. Så på studioet bruker jeg også et program som heter SuperDuper til å lage kopier av harddiskene mine slik at jeg kan ta den med hjem. 

På http://www.crashplan.com finnes programmet du laster inn på maskinen og en god bruksanvisning. Du får først tilgang til alle tjenestene, men etter 30 dager mister du lagring hos dem, flere backupsett og kontinuerlig lagring (du får bare en kopi av filen hver dag med gratis versjonen).

De sier det er to typer mennesker; de som har mistet data og de som tar backup! 

Hva gjør du for å ta vare på fotografiene dine?