Posted on

Jippi – det er tid for julekort!

ferdig julekort

 

Nå er det høysesong for produksjon av julekort. Det er både gøy å sende julekort og morsomt å få av sine venner og familie. Her i huset dekorerer vi en egen julevegg med julekort vi mottar i desember. Kjempehyggelig! 

ferdig julekort

 

Artikkelen er skrevet av: Gunn Asveig Manflå

Alle bør sende et julekort, synes jeg. Er du singel, har kjæreste eller er en familie full av barn og kjæledyr, send avgårde et bilde med julehilsen. For det første er det kjempekoselig å motta slike bilder og for det andre kan selve julekortfotograferingsdagen bli kjempegøy!

Kanskje har du allerede bilder liggende på din maskin som du har lyst å bruke. Har du vært på toppen av Galdhøpiggen i år, tatt dykkerlappen eller ridd på hest for første gang, er jo det morsomt å vise. Kanskje du har et fint bilde av familien på gårdsbesøk eller på stranden der dere var i sommer. Finn frem bilder som viser hvem du eller dere er.

 

 

Tips til forbedring av bilder

Har du allerede det perfekte bildet liggende, har jeg noen tips som kanskje får bildet til å se enda bedre ut:

 1. Julekortformat er heldigvis ikke så stort. Krav til oppløsning på bildene er ikke så høy siden det ofte er snakk om 10×15 bilder eller lignende. Jippi, du har mange bilder å ta av!
 2. Hvis røde øyne, fjern de.
 3. Fjern uønskede elementer i bildet. Retusjer bort busemenn og rennende nese.
 4. Crop bildet. Hvis ikke naturen rundt er viktig for motivet, er det ofte finere med nærbilder på julekort.
 5. Øk litt kontrast i bildet, enten med levels, curves eller contrast.
 6. Kanskje er bildet finere i sort/hvitt? Ofte er julekortmalene fra ulike kjeder i julefarger. Da kan totalresultatet av og til bli finere med blandingen av sort/hvitt og farge.
 7. Sjekk at det er skarpt. Gjør en liten oppskarping hvis det trengs.

 

Eksempler på hvordan du enkelt  kan gjøre julekortbildene bedre

FØR og ETTER: Ved å fjerne litt av naturen rundt, croppe det til kvadratisk format og legg på kontrast har vi et mye bedre bilde av jentene. Vi får automatisk litt bedre kontakt med dem

bedre bilder til julekort bedre bilder til julekort

 

FØR: Skjev horisont og forstyrrende mann i bakgrunnen. Dette kan vi enkelt gjøre noe med

rette opp horisont i photoshop

Etter: Ved å retusjere bort mannen og rette opp horisonten og gjøre litt endringer på farge og kontrast ser bildet straks mye bedre ut.

rette opp horisont i photoshop

 

Lag en collage av alle i familien

Med Se og Lær kursene  begynner du kanskje å bli dreven i Photoshop.

Hva med å lage en collage av bilder du allerede har?

lage collage i photoshop lage collage i photoshop lage collage i photoshop

lage collage i photoshop

 Her har jeg funnet frem til bilder som jeg liker av alle i familien, og selvfølgelig, katten Selma er en del av familien. Bildene i seg selv viser turer og opplevelser vi har hatt dette året. Disse er tatt rett fra kameraet og ikke gjort noe med siden. Litt enkel photoshopping kan gjøre underverker.

 

 

 

Her har jeg laget en ny mal i Photoshop på 15×15 240 dpi. Gå til File -> New eller trykk ctrl+N (PC) eller cmd+N (Mac)lage nytt dokument i photoshop

Jeg har åpnet opp hvert enkelt bilde, croppet det til i riktig størrelse, justert litt på kontrast. Så har jeg dratt bildene inn i dokumentet og plassert de slik jeg synes er fint, lagt på ønsket tekst og en ramme. Til slutt har jeg slått sammen lagene med flatten image. For å slå sammen lag trykker du på den lille knappen oppe til høyre i layerspaletten og velger Flatten Image som bildet under viser.

flatten image i photoshop

 

Ferdig resultat sendte jeg inn til print på Japanphoto.no og la i tillegg bildet ut på facebook til alle mine venner der også. Enkelt og greit. Alle behov dekket.

ferdig julekort

 

Hvordan ta nye bilder til julekort

Skal man ta helt nye bilder til julekort, tenk på følgende:

 1. Igjen, hva ønsker du å vise. Hvem er dere og hva er viktig for deg.
 2. Humor og glede er en sikker vinner på julekort.
 3. Location. Hvor vil du at bildet skal tas. Utebilder er ofte veldig fint både lysmessig og det som er rundt. 
 4. Hvem skal med i bildet? Barn er som oftes hovedmotivet i julekortbildet. Men, åh , så gøy det er å få hele familien med.Ikke glem hunden eller kaninen i familien. Moro at der skjer noe i bildet.
 5. Skal alle i familien være med på ett og samme bilde, er det fint med et stativ til kamera og bruk selvutløserfunkjonen. Eller kanskje naboen er hjemme og kan komme å ta bildet? Tenk så gøy for naboen….

Vis for eksempel familien slik hverdagen er. Ta på far opppussingstøyet han bruker hver dag etter jobb, mor i løpethights, barn i håndballtøy og spidermankostyme.

 1. Tøy. Ønsker du et mer klassisk bilde? Husk,  du er sjefen her nå. Finn frem tøy til alle i familien som matcher i farge og stil.
 2. Tar du bilder inne, rydd stedet du velger å ta bilde. Ikke la rot som ikke skal være med i bildet bli liggende.Det sparer deg for mer jobb og irritasjon i ettertid.
 3. Ved innebilder. Ta enten bilder i nærheten av fint vinduslys eller kjør blitzsen i taket. Det sprer og gir finere lys enn en hard blitzs rett på. Du unngår også harde skygger.
 4. Det er lurt å være effektiv når man tar disse bildene. Før du vet ordet av det er ettåringen på vei ut av bildet..
 5. Ønsker du kun å ha bilder av barna. For eksempel tre barn i ulik alder.1,3 og 8år. Legg dem på gulvet eller på en stor puff på magen. Tett sammen. Større barn tar instrukser lettere. Fortell at de store barna skal se i kamera. Når du er klar bak kamera, titter opp og lager enten en prompelyd med munnen eller sier Bø! Latteren og det gode humøret kommer. Men vær rask.
 6. Sjekk ut kamerainnstillinger på Se og Lær for enda bedre resultat (blender, lukker og ISO-informasjon)

Hovedønsket mitt med det jeg har skrevet nå, er at jeg håper dere sender et julebilde i år, uansett hvor dårlig tid eller krav du har til resultatet. Får du dårlig tid er det også greit å vite at for eksempel Japanphoto har ekspresslevering!

For husk: Dine venner og familie vil elske å motta en julehilsen fra deg og dine!

 

God Jul og lykke til!