• 460 66 660‬
 • Østerdalsgata 1 0658 Oslo

Hvitbalanse

 

 

Øynene våre tilpasser seg ulike lyskilder fort, nesten umerkelig, men kameraet ditt blir ofte lurt. Ulike lyskilder har ofte ulik hvitbalanse, eller fargetemperatur som vi også kaller det. Kameraet oppfatter fargene veldig forskjellig i lyset fra en vanlig lyspære mot sollyset ute og derfor er det viktig å kunne noe om fargetemperatur.

Hvitbalanse 1

Ulike lyskilder gir ulik farge på lyset. Hvis du har opplevd å få bilder med gulstikk eller blåaktige fargeskjær får du vite hvorfor i denne videoen.

Your Score:  

Your Ranking:  

Hvitbalanse 2

Å ta bilder i RAW-format er viktig, spesielt for å kunne stille hvitbalansen i ettertid. Du lærer hvordan du redder et bilde som er tatt med feil hvitbalanse og hvordan du stiller inn hvitbalansen på ditt eget kamera.

Your Score:  

Your Ranking:  

Hvitbalanse 3

Hvordan påvirker hvitbalansen hudtoner. Du lærer hvordan portrettene blir bedre ved å kontrollere hvitbalansen.

Your Score:  

Your Ranking:  

 

3 thoughts on “Hvitbalanse

 1. Er det egentlig noen fordeler ved å bruke JPEG fremfor RAW ?

  Kaja

  1. Hei, Kaja

   Det som skjer med JPG er at bildet komprimeres slik at det skal ta mindre plass på minnekortet. Dessverre så mister vi da detaljer, du ser nok ikke det på en dataskjerm men skal du printer det ut litt større så ser man det.

   Hvis du skal bruke fin eller superfin så ville jeg brukt superfin for da komprimeres det minst. Men i dag så har du liten forskjell i bruken av bilder når du kommer på datamaskinen, hvor du enkelt kan eksportere ut JPG som kan brukes online. Så hvis du ikke har fått eksponering eller farger riktig har da mye mer muligheter når du ønsker fikse på det.

   Med vennlig hilsen

   Peder Songedal

   1. Takk for svar!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Bitnami banner
Bitnami